Од 1. до 16. априла у Пчињском округу 122 пожара

Регионални центар за ванредне ситуације Врање

У Пчињском округу од 1. до 16. априла регистрована су 122 пожара, од тога 111 на отвореном. То су углавном били пожари на јако неприступачним местима, на сувој трави и ниском растињу. Пожар у Трговишту у атару села Црвени Град био је великих размера, на чијем гашењу је учествовало 25 ватрогасаца.

У последњих месец дана на територији Србије, евидентирано је 2.108 пожара. У Пчињском округу од почетка месеца регисторвао је 111 пожара на отвореном, углавном на сувој трави, ниском растињу, који су пролазили кроз мешовиту, борову шуму и обитавали на великим висинама. Према речима команданта ватрогасно-спасилачког батаљона у Врању, Дејана Станојевића,  већи пожар био је на територији Босилеграда, као и последњи, 15. априла у Трговишту, у атару села Црвени град, на чијем гашењу је било ангажовано 25 ватрогасаца спасилаца.

Дејан Станојевић командант ватрогасно-спасилачког батаљона Врање

-На територији Босилеграда имали смо велики проблем, јер смо имали пожар на више локација и у неприступачном делу код Велике Лисине. То су били пожари великих размера. Око 90 процената је горела сува трава, ниско растиње. Када је реч о пожару који је избио у Трговишту 15. априла, добили смо касну дојаву мештана. Пар дана смо гасили пожар. Координираном акцијом смо санирали  пожар. Становништво у ни једном тренутку није било угрожено. Дежурали смо 24 сата поред кућа, како би осигурали објекте, објашњава Станојевић.

Од почетка месеца, на гашењу пожара учествовало је укупно 793 припадника ватрогасно-спасилачког батаљона, професионалних ватрогасаца, уз садејство и ватрогасаца из Србије каже Станојевић и наглашава да је од изузетне важности правовременост пријаве пожара.

-Замолио бих све савесне грађане, да  уколико примете било какав дим, у било ком делу града, шуме да нам што пре на 193 дојаве, како би смо ми што пре изашли и санирали тај пожар. Што је бржа дојава ми ћемо брже изаћи и ликвидирати пожар. То је од пресудног значаја, рекао је наш саговорник.

Подсећамо да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми. За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне. Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада МУП-а, надлежним инспекцијским службама појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана и њиховог процесуирања, а у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности грађана.

Спорт