Драстична промена времена значајно утиче на кардиоваскуларни систем

Велики је утицај наглих промена у температури на кардиоваскуларни систем, кажу лекари. Због тога је важно прилагодити животне навике временским приликама.

У институту за кардиoваскуларне болести “Дедиње“ кажу да драстична промена времена утиче на кардиоваскуларни систем, тако што доводи до грчења крвних судова, што код неких људи може изазвати стварање тромба, а затим инфаркта или шлога.

-Промене имају утицаја пре свега на психичко здравље људи, а затим и на кардиоваскуларни систем. Овакве температуре утичу уколико организам није припремљен, односно код хроничних пацијената који не узимају редовну терапију, као и код условно здравих особа које немају добар сан, пуше или узимају веће количине алкохола, каже докторка Милијана Балевић из Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње.“

Управо су кардиоваскуларни пацијенти они који чешће траже помоћ ових дана, неки их страха да им се нешто не догоди, други јер имају тегобе, па им се прилагођава терапија.

-Уколико већ живимо нездраво, притом имамо генетске предиспозиције, онда је овакво време само окидач. Ово не смемо схватати панично. Ово је нешто за шта организам има заштитне снаге, само ми треба да направимо ресурсе за исте, додаје Балевић.

Докторка наводи да људима генерално више пријају летње температуре, јер смо на њих генетички адаптирани.

Здравље