Полен брезе најзаступљенији у ваздуху

Топло и сунчано време напросто мами у природу. Боравак на отвореном је и препорука лекара, како би се смањило преношење вирусних инфекција. Ипак, ово правило не важи за људе који су алергични на неки од полена дрвећа, те тако они ове топле дане морају што више да проводе у затвореном простору.

Пролеће је време када је у ваздуху најзаступљенији полен дрвећа. С обзиром на изузетно високе температуре ове године, неке врсте су и раније кренуле са цветањем, а већ крајем месеца се очекује и цветање неких трава.

-Најзаступљенији је полен дрвећа и то брезе, тисе и чемпреса, јасена, граба, ораха и дуда, то су сада највеће концентрације које смо констатовали у току претходне, и очекујемо ове и наредне недеље. Присутно је 13 врста полена у ваздуху, а неке су на нивоу ниских вредности. У наредном периоду очекује се цветање храста, ораха, борова и јела, каже дипломирани технолог Миодраг Недељковић из Завода за јавно здравље.

Највећи алерген у овом периоду је полен брезе, чије су концентрације у ваздуху високе. Већ наредне недеље може да се очекује њихово опадање, јер је цветање при крају. Како год, свакодневно се ваздуху преплиће и региструје по неколико алергена из дрвећа. Раније се саветовало алергичним особама да шетају ујутру и поподне, када је мање сунца, међутим због високих температура у току целога дана, сада се високе концентрације полена бележе већ од 8 па све до 21 сат увече.

-При овим временским условима буквално од ујутру до увече су концентрације високе, и по неколико врста полена дрвећа у исто време се региструје и смењује, то је четири пет врста, остале су у нижој концентрацији, а с обзиром на повољне временске услове очекујемо да се стално смењују и да буду и даље на високом нивоу, додаје Недељковић.

Након цветања дрвећа очекује се цветање трава, а затим и корова. Тако ће бити све до јесени, док не прођу топли дани. Свакако алергичне особе треба да узимају прописану терапију, и то до месец дана пре почетка цветања биљке на коју су алергични.

Друштво Здравље