Оснивање „Регионалног иновационог стартап центра“

Зорица Јовић председница Скупштине града Врања у студију Радио телевизије Врање

Председница Скупштине града Зорица Јовић је гостујући на Телевизији Врање, говорила је о приступању оснивања Регионалног стартап центра, чија је одлука за оснивање донета на последњој Скупштини града.

Исту одлуку донели су и високошколске установе, Педагошки факултет, Академија струковних и студија, одсек у Врању и Регионална развојна агенција за Пчињски округ, који су сарадници у раду стартап центра. Учешће у оснивању је 55 према 45, што значи да ће 55 посто власништва имати град Врање, а 45 посто ове три институције.

-Процедура око оснивања Регионалнолног стартап центра у Врању и завршетка те градоначелникове идеје, која је протекла негде прошле године, када смо на једном састанку имали веома добар разговор са директором Научно технолошког парка из Ниша. Тако је потекла идеја да град Врање, заједно са Научно технолошким парком и Министарством за науку, технику и иновације, уђе у процедуру оснивања Регионалног стартап центра у Врању. Градоначелник је још тада подржао ту идеју и некако је увек ишао корак испред свих нас, у смислу, зашто је то добро за Град Врање и зашто је потребно ући у ту причу, истакла је Зорица Јовић, председница Скупштине града.

У међувремену је идеја подржана и од стране Министарства и одобрена су одређена средства која се тичу почетка функционисања Центра, додаје Јовићева и додаје да је веома важно да млади знају и схвате шта заправо значи и пружа стартап центар.

-Овлашћено лице је Драгана Максић и она се бави овим Центром, као и промоцијом у свим средњим школама и високошколским установама на територији Града Врања, са циљем да се што више информација да и пружи најмлађим талентима. Ту постоји низ могућности, рад у самом центру, рад од куће, рад на даљину. Битно је да млади што више имају своје предузетничке идеје и идеје за новим производима и новим услугама, да се идеје пласирају на тржиште, а да се пре тога идеја добро осмисли како би сваки поризвод нашао до крајњег потрошача, односно да резултат свега буде добар приход, наглашава председница Скупштине града Врања.

Градоначелник др Слободан Миленковић је о оснивању Регионалног стартап центра у Врању рекао да је жеља да се уради трансформација града у смислу прављења искорака ка савременим трендовима и токовима. Врање ће постати део мреже дигиталних градова која се формира у Србији“ истакао је недавно градоначелник.

Друштво Образовање