КОЦ: Чак 65-оро талентованих ученика пласирало се на државно такмичење

Недавно је у Врању одржано 66. Регионално такмичење талентованих ученика 7. и 8. разреда основних и средњих школа у организацији Културно образовног центра. У емисији  “Дан пред нама “, осим организатора угостили смо и ученице које су освојиле прва места у информатици и хемији.

По нечему су изузетне и Анђела Ристић и Сара Стојковић, јер су биле најбоље у областима које су одабрале. Анђела  је ученица четврте године Гимназије и прва је из информатике, а Сара је ученица треће године Медицинске школе и освојила је прво место из хемије, на такмичењу где се осим теста, тражио и истраживачки рад.

-Детекција лица је једна оригинална тема, зато што сам ја истраживала методе које су најефикасније  за детекцију лица на сликама. То је изузетно битно у данашње време јер се ова технологија развија ка томе да човек све више има интеракције са рачунаром и има пуно функционалности за које нисмо свесни да их користимо у свакодневном животу, каже Анђела Ристић.

-Моја тема је била одређивање нитрита у месу и месним прерађевинама. Одабрала сам ову тему због штетног утицаја нитрита на здравље, због тога што се не посвећује довољна пажња томе шта уносимо у наш организам и какве то последице може оставити на наше здравље – каже Сара Стојковић.

И када чујемо само називе тема о чему ови талентовани млади људи говоре, јасно је зашто је комисија била одушевљена њиховим радовима. Иако је, како признају, било и мало треме, то се заборави, а понос што их имамо остаје.

– Одлично су прошли талентовани ученици  на 66. Регионалном такмичењу талентованих ученика  7. и 8. разреда основних и средњих школа, одржаном у Врању. Од 97 пријављених ученика 65-оро је освојило  прво, друго или треће место. Сви они пласирали су се на државно такмичење 25. маја за ученике средњих школа у Чачку , а за ученике основних школа 1. јуна у Панчеву, каже Изабела Савић, директорка КОЦ-а.

– Оно по чему се разликујемо је то да децу припремамо за истраживачки научни рад, то је нешто другачије. Моје искуство говори да деца која су била са нама од 7.  разреда до краја средње школе, немају проблема  у каснијем школовању. Није важно само урадити,  учимо их и како да то на ефикасан начин представе јавности и члановима комисије – каже Татјана Ћуковић Стошић, уредница образовног програма.

Ипак, сви истичу да је конкуренција била јака, да су се сви добро припремали и да ће наставити са припремама за предстојеће државно такмичење.

Образовање