Европска Недеља имунизације под слоганом „Заштита генерација“

Имунизација

Недеља имунизације је годишњи догађај који се обележава од 21. до 27. априла,  чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом, јачањем уверења о потреби заштите сваког детета и особе, од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу. Овогодишњи слоган 19. по реду Недеље имунизације је: „Заштита генерација“. На ову тему, у нашој емисији „Дан пред нама“,  разговарали смо са специјалистом епидемиологије др Браниславом Стојневим.

Недељу имунизације иницирала је СЗО у октобру 2005. године, а у њено обележавање Србија се укључила од почетка. Циљ је да се скрене пажња јавности на значај имунизације од најранијег узраста, јер је ефекат вакцине тада најјачи. Имунизацијом се спречавају болести, компликације и смртни исходи. Поред тога, допринела је искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању дечије парализе и хепатитиса Б.

-Спречавамо вакцином прерентабилне болести, са једне стране. Са друге стране да не дође до епидемије заразних болести. Тако да имунизација није само превентивна мера, него  и противепидемијска мера. Наравно, кад се спроводи вакцинација по епидемиолошким индикацијама. Повећање обухвата имунизацијом јесте оно што се стално потенцира, да вакционом треба бити преко 95 процената обухваћено, да бисмо постигли колективни имунитет, рекао је др Бранислав Стојнев, специјалиста епидемиолог у ЗЗЈЗ Врање.

Др Бранислав Стојнев, специјалиста – епидемиолог у ЗЗЈЗ Врање

Према  извештају Института др „Милан Јовановић Батут“о спроведеној имунизацији на територији Србије, постигнут обухват примарном вакцинацијом и ревакцинацијом, већи је од обухвата који је постигнут током 2022. године, када су у питању све вакцине. Када је Пчињски округ у питању, генерално што се свих вакцина тиче обухват је добар, рекао је Стојнев, али не довољан да бисмо рекли да је епидемиолошка ситиација сигурна када су у питању многе болести. Обухват ММР вакционом у другој години живота у 2022. години износио је 94,31 одсто, а у 7. години 91, 34 одсто. Упоређивајући са 2022.године, знатно је већи обухват имунизацијом, рекао је Стојнев и додао:

-Али пошто не прелази 95 одсто, не можемо рећи да је задовољавајући. Обухват мора да буде 95 одсто и више, али је боље него што је било за време пандемије корона вируса, па чак и пре 2019. године. Достизање колективног имунитета популације је управо сусштина заједничких напора у свим земљама света, каже Стојнев.

Према речима Стојнева, највећи обихват вакцинацијом када је у питању наш округ  је код БСЖ вакцине где је у 2023. години обухваћено 96,69 процената популације. На другом месту је Петаксин са 94, 89 одсто и ММР. Када је у питању Хепатитис Б, управо је вакцинација заслужна за постепено искорењавање ове болести.

Здравље