Врање се пријавило четврти пут за енергетску санацију објеката за грађане

Град Врање се међу првим локалним самоуправама јавио на конкурс Министарства енергетике за енергетску санацију објеката за грађане још 2021. године. Од тада сваке, па и ове године, редовно учествује на конкурсу и већ је послао пријаву Министарству, тако да у јуну грађани могу да очекују јавни позив за енергетску санацију својих домова.

Град Врање пријавио се четврту годину заредом на Јавни позив Министарства енергетике iи рударства за енергетске санацију објеката за грађане,  каже енергетска менаџерка Града Данијела Бандовић.

-Очекујемо да добијемо средства као и претходних година и након тога ће уследити потписивање уговора са Министарством. У јуну месецу ће бити објављен Јавни позив за наше суграђане – каже менаџерка.

Код истог министарства конкурисала је наша локална самоуправа и на јавни позив за енергетску санацију стамбених зграда. Сви су изгледи да ће заблистати фасаде три од четири пријављене стамбене зграде код Града.

-Ми смо списак стамбених зграда послали Министарству, укупно у том пројекту учествује 15 јединица локалне самоуправе. Добили смо прошле недеље потврду да су све три стамбене заједнице, које смо кандидовали кандидати за енергетски преглед.  Ускоро ћемо објавити листу. Стамбене заједнице су већ обавештене, додаје Бандовићева.

Прате се конкурси и других министарстава и конкурисало се и код Министарства за заштиту животне средине. Градско веће је донело Правилник о суфинансирању мера, које ће смањити загађење из индивидуалних ложишта.

– Овим правилником су дефинисани услови на који начин ће бити расписан Јавни конкурс за грађане и они ће подразумевати замену постојећих ложишта, енергетски неефикасних, ложишта која загађују,  ложиштима на пелет, котловима, пећима или топлотним  пумпама.

Очекује се да након празника буде расписан и тај конкурс за грађане. Овај програм се реализује преко конкурса Министарства заштите животне средине и то први пут на подручју Града. Важно је да ће грађани моћи да бирају код кога ће набавити уређај. 

Друштво Економија