Од данас до 1. маја појачана контрола саобраћаја

Улица Булевар „Патријарха Павла“

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управа саобраћајне полиције, од данас до 1. маја спровешће акцију појачане контроле саобраћаја усмерену,пре свега, на откривање и санкционисање прекршаја прекорачења брзине.

Током акције која се истовремено спроводи у 30 европских земаља чланица организације мрежа саобраћајних полиција Европе, ROADPOL, саобраћајна полиција ће предузимати мере према возачима са циљем подизања нивоа безбедности саобраћаја  на виши ниво.

  Активности припадника МУП-а у склопу ове акције биће превасходно усмерени на контролу прекршаја прекорачења дозвољене брзине кретања возила. Поред контроле брзине кретања возила, у склопу наведене активности Полицијски службеници ће вршити и детаљну контролу, откривање и санкционисање и других прекршаја, нарочито оних тежих, који су најзаступљенији у укупној структури прекршаја, рекао је командир саобраћајне Полицијске испоставе Врање, Милош Јанковић.

Милош Јанковић, командир Саобраћајне ПИ „Врање“

У склопу ове акције, а у сусрет Првомајским и Ускршњим празницима, када је појачан интезитет саобраћаја, спроводиће се посебна акција, „Speed Marathon“, каже Јанковић.

 У временском интервалу од 24 сата од 30. априла у поноћ до поноћи 1. маја биће реализован такозвани „Speed Marathon“, који подразумева ангажовање свих расположивих уређаја којима располажемо за контролу саобраћаја, као и свих људских капацитета, тако да ће се настојати да се током 24 сата утиче превентивно како не би долазило до саобраћајних незгода. У свим случајевима где појединци прекрше одредбе о безбедности саобраћаја, биће санкционисани, упозорава Јанковић.

Оно што је специфично за ову акцију је то, да је МУП пре саме акције, закључно са јучерашњим даном омогућио грађанима, да путем мејла МУП-а, доставе и предложе локације на којима би се вршила контрола саобраћаја, односно прекорачење брзине кретања возила. 

-Позив МУП-а је наишао на велики одзив грађана. Грађани су дали своје предлоге, тако да ћемо на местима, које су грађани означили као критична, такође вршити контролу, али и контролу поштовања осталих правила у саобраћају, додаје саговорник.

МУП апелује на све возаче да буду савесни и одговорни, опрезни у саобраћају, поштују ограничења брзине, за волан не седају уколико су конзумирали алкохол. Јер, само ће се одговорним понашањем свих учесника у саобраћају, ниво безбедности саобраћаја подићи на виши ниво. што је и циљ МУП-а и Управе саобраћајне полиције.

Друштво