Обележавамо Светски дан књиге

Светски дан књиге обележава се 23. априла и ова традиција траје од 1995. године. У Библиотеци “Бора Станковић“ поводом Светског дана књиге организоване су дводневне радионице са млађим основцима.

У врањској Библиотеци кажу да прослава Дана књиге датира још из средњег века, из шпанске покрајине Каталонија. 23. април је дан годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла. Унеско је 1995. године донео одлуку о обележавању овога дана и сваке године бира се град домаћин. Ове године светска престоница књиге је француски град Стразбур. Светски дан књиге традиционално се обележава и у врањској Библиотеци.

-Ми смо од јуче почели да радимо радионице са децом. Јуче су нам били ученици другог разреда Основне школе “Светозар Марковић“ са учитељицом Мирјаном, са којима смо разговарали о књигама и о стваралаштву, данас ће то бити ученици нижих разреда Вукове школе и цео дан ће бити у знаку слављења књиге, каже Јасмина Кнежевић, виши дипломирани библиотекар.

На Светски дан књиге традиционално истичемо и најчитаније ауторе. Што се тиче популарности код деце су то Весна Алексић, Карли Соросијак, Славка Петковић Грујичић, Јасминка Петровић, код тинејџера Крис Картер, док су код одраслих то Јелена Бачић Алимпић, Миодраг Мајић и други.

-И домаћи и страни подједнако, има људи који имају одређене области. Ми имамо за све укусе и све старосне доби литературу у великом обиму, додаје Кнежевић.

Овакви кишни дани су време када најчешће у друштво призовемо добру књигу и у топлини дома уживамо у њеним чарима. Нека тако буде и овога пута, када славимо Светски дан књиге.

Друштво Култура