КОЦ: Предавање за средњошколце о истраживању радона

Предавање за средњошколце

Културно образовни центар организовао је предавање за средњошколце  поводом  Дана планете земље и годишњице катастрофе у Чернобиљу. Предавање је било на тему ‘’Истраживање радона у затвореним просторијама,  води и земљишту у Бујановачкој, Врањској и Сијаринској Бањи.’’

У оквиру својих програмских активности Културно образовни центар ово предавање посветио је   важним датумима.

-Ево нас у еколошкој недељи. Ми у програму имамо обележавање важних еколошких датума.То је  Дан планете земље, а сутра је и 38. годишњица  од катастрофе у Чернобиљу и зато смо ову недељу прогласили еколошком недељом. На различите начине смо је обележавали: анкетом, предаваљима,  интерактивним радионицама, каже Татјана Ћуковић Стошић, уредница образовног програма.

За данашње предавање позвани су ученици средњих школа, а најзаинтересованији су били ученици Гимназије и Медицинске школе. Циљ је да се млади информишу о прелиминарним резултатима истраживања о гасу радону, каже предавач Снежана Милошевић и додаје да је важно да се мотивишу да наставе са истраживањима.

-Млади људи треба да се информишу да је природно зрачење из земље саставни део нашег живота, да треба да знамо како да се чувамо, јер свака доза зрачења је кумулативна, да осим природног имамо и друга зрачења, која нам кваре здравље и могу да буду окидачи који може да погорша наше здравствено стање – каже магистар Снежана Милошевић, предавач.

Потребна је мера опреза када је у питању гас радон, који није много опасан, али ако се удише у дужем временском периоду може да изазове најтеже болести, каже Милошевићева.

Образовање