Обележавање Дана планете земље на Педагошком факултету

Малишани на такмичењу „Рециклиграј“ на Педагошком факултету

Дан планете Земље обележава се сваког 22. априла почев од 1970. године. Овогодишња тема је „Планета против пластике“, што уједно представља позив на ширење свести о здравственим ризицима које изазива загађење пластиком и штети коју наноси животној средини. Посебан нагласак је на заштити беба, које су најизложеније штетном утицају микропластике.

Како би се производња пластике смањила за 60 одсто до 2040. године на првом месту је ширење свести о штети коју пластика наноси здрављу људи, животиња и целокупном еко – систему. Годишње се произведе 380 милиона тона пластике. Само у последњих 10 година произведено је више пластике него у целом 20. веку. То је тема и циљ овогодишњег обележавања „Дана планете земље“, чијем се обележавању придружио и Педагошки факултет који је са ученицима нижих разреда основних школа, организовао такмичење у прављењу предмета од рециклираног материјала.

-Ми смо одлучили да га прославимо са најмлађима, тачније са оном популацијом са којом ће наши свршени студенти да раде, а то су млађи основци, дакле деца узраста од првог до четвртог разреда. Циљ је да код њих ширимо еколошку свест и указујемо на значај и очување свега што нам планета земља тако несебично дарује, а чини се да ми одрасли нисмо толико свесни да је загађујемо, али имамо млађе генерације за које мислим да ће бити боље од нас, истакла је Марија Дејковић, асистенткиња на Педагошком факултету у Врању.

Осам екипа које су чинили малишани из основних градских и сеоских школа, били су на истом задатку, да своју изузетну креативност и идеје, преточе у дело. Са својим учитељицама су осмислили имена екипа, осмислили предмет који ће правити и кренули у акцију, да од рециклираног материјала створе употребни предмет.

-Ми данас обележавамо Дан планете земље и од искоришћених ствари правимо неке облике, предмете и покушавамо да овај дан обележимо што лепше.

-Правимо едукативну кутију за наше другаре. То ће бити кутија са сатом и кутија са фигурама, имамо разне фигуре, квадрате, правоугаонике и срца. Служиће за игру и учење.

-Рециклирамо старе ствари и од њих правимо нешто корисно. Потрудићемосе да га искористимо на најбољи могући начин, како би изгледало прелепо и било корисно за све.

-Ми правимо цветиће и кућицу. Цветиће лепимо на кутију за птичице и онда ћемо ту кутију негде да окачимо.

-Правимо селфи собу од рециклираних ствари и моћи ћемо да се сликамо у њој.

-Наша тема је управо као и наслов „Није тешко бити green“ и данас на Дан планете земље, од отпада правимо нешто лепо. Од отпада правимо рај, наш рад је на први поглед контејнер, а приликом отварања постаје једна дивна, рајска башта, селфи кутија као употребни преднет у којој ће се деца радо сликати, речи су Ане Микић, учитељице у ОШ „Радоје Домановић“.

Такмичење у рециклирању на Педагошком факултету је под називом „Рециклиграње“ што за децу и представља игру кроз коју и науче понешто о екологији. За све тимове су обезбеђене симболичне награде кроз које ће деца и даље учити о екологији и рециклажи.

Образовање