Родитељство у доба друштвених мрежа

Гостовање у емисији „Изазови родитељства“

Родитељство је најлепша, али најтежа мисија, захтева посвећеност, стрпљење и разумевање, а заузврат даје много љубави. У оквиру серијала „Изазови родитељства“ коју реализујемо у оквиру пројекта „Снажна деца, снажан град“, говорили смо и о васпитању у доба друштвених мрежа, али и које су то грешке које родитељи праве. О томе смо у оквиру нашег серијала разговарали са Теом Тасић из Врања и њеним татом.

Данашње трендове у васпитању деце можемо назвати „интензивно родитељство“ и оно представља превелику бригу за децу што ставља додатни притисак на родитеље и децу. У трци за егзистенцијом, често погубимо конце и у жељи да будемо најбољи родитељи правимо грешке.

– Сви родитељи се труде да буду најбољи родитељи, али због тога и правимо велике грешке. Да ли је толико битно да је дете добило четворку из математике или је закаснила десет минута после школе. Сви родитељи углавном вичу на децу, а то можда и није толико битна ствар да би се обратила пажња. Пажња треба да се обрати на то да се усаде те праве вредности, рекао је Ненад Тасић, Теин тата.

Теа је ученица основне школе, како каже воли своју школу и учитељицу. Поред школе, бави се плесом и фолклором, иде у ликовну радионицу и Музичку школу. Успева све да постигне, јер јој мама помаже и увек је ту за њу. Осврнули смо се и на завршавање домаћих задатака.

 – Ја радим самостално задатке, али када радимо неку нову тему у школи коју можда нисам добро разумела, позовем маму да ми је објасни и разјасни и онда ја могу добро да урадим домаћи задатак, рекла нам  је Теа Тасић.

На брзи начин живота утиче и појава друштвених мрежа које су свеприсутне и које користе како старији тако и млађи. Теа још увек нема друштвене мреже, али каже да са родитељима прича о томе и да је о томе учила и у школи.

– О друштвеним мрежама не знам много, јер сам још увек мала, а о интернету знам да се може десити и нешто лоше ако нам неко непознат нешто тражи, а ми не кажемо мами и тати. То смо учили у школи на предмету „Дигитални свет“, додаје наша саговорница Теа.

Теин тата наглашава да је родитељство у доба друштвених мрежа прави изазов јер се ту може наићи на лавину информација. Поручује да је васпитање основ свега, али да је потребно развијати однос поверења и да доза контроле мора постојати.

Please follow and like us:
Друштво