Шафовцима специјално признање на Европском фестивалу

Школа анимираног филма (ШАФ) Врање добитник је специјалног признања 12. Аниматор феста, Европског фестивала анимираног филма деце и младих, одржаном у Јагодини. Наредног викенда, врањска школа анимације уписиваће и нову генерацију полазника.

Још једно вредно признање освојили су врањски Шафовци, овога пута у европској конкуренцији. Специјално признање је добио филм „Један дан у шуми“, који је израдила група деце вртића „Пчелица“.

– На филму је радила мешовита група деце од 3 до 6 година, а рад је трајао три месеца.

Деца су радила ликове, сецкала, морали су чак да вежбају тон и касније да снимају код нас у ШАФ-у, тако да је филм врло занимљив и симпатичан.

Конкуренција је била озбиљна, јер су се за награде борили филмови деце и младих из Белгије, Аустрије, Русије, Бугарске, Северне Македоније и других европских земаља.

У мору различитих остварења из Европе, наш филм је добио специјално признање и јако смо поносни на то.

Било је преко хиљаду пријављених филмова у три категорије, а у категорији у којој смо се ми такмичили их је било 120.

Признање нам је доделио дечји жири, што је веома важно јер су деца најискренија публика, а њима се јако допао наш филм – каже Нела Ћурчија, водитељка ШАФ-а.

Поред награде, врањски Шафовци су остварили и бројне нове контакте и отворили врата за неке будуће заједничке пројекте.

По традицији, у суботу, 14. септембра, Школа анимираног филма ће уписати нову генерацију полазника, будућих аниматора, старости од осам година, па навише.

– Није потребно ништа да понесу од прибора, све имамо у нашој школи, довољно је да дођу весели, насмејани и да попуне пријаве на лицу месту.

Најпре су збуњени када дођу први пут, јер се боје нечег што је ново, али су деца различита, па се различито и понашају.

Обично, први час је за опуштање, упознавање и приказивање филмова, а од следећег часа почињемо са мало озбиљнијим радом и постепено их уводимо у свет анимације – каже водитељка ШАФ-а, Сета Величковић Цветковић.

Овај рецепт се показао успешним последњих 37 година колико ШАФ постоји, јер није било генерације Шафоваца која није освојила неко признање на смотрама анимације у земљи или иностранству.

Please follow and like us:
Култура