Др Младеновић: Превентива од суштинског значаја

Др Милан Младеновић, начелник интерног одељења

И ове недеље у Здравственом центру биће одржани бесплатни превентивни прегледи. О значају превенције, али и томе коме су ови прегледи намењени говори др Милан Младеновић начелник Интерног одељења ЗЦ Врање.

„Боље спречити него лечити“, каже стара народна пословица. Управо због тога одржава се акција превентивних прегледа у недељу током које ће грађани моћи да обаве преглед плућа, измере крвни притисак и ниво шећера у крви, ураде ЕКГ, ултразвучни преглед амдомена и комплетну крвну слику.  

– Замисао је да дође неко ко никад није био код интернисте или неко ко није могао да закаже неки преглед, али свакако нису за пацијенте  који су под редовном интернистичком контролом. Идеално је да дође неко ко је здрав и да му се измери притисак, уради се ЕКГ, ураде се тумор маркери и уради се крвна слика и то може да усмери нашу даљу дијагностику, да ли ћемо да лечимо хипертензију, да радимо ултразвук срца, колоноскопију, гастроскопију у зависности од вредости тумор маркера,каже доктор Младеновић.

Значај превентивних прегледа је велики јер се могу открити хронична и малигна обољења, али и спречити појава одређених болести. Др Младеновић апелује на грађане да имају размевања па уколико су неке процедуре радили у скорије време и имали добре резултате, не долазе на превентивне прегледе.

– Пацијенти морају да знају да је ултразвук абдомена процедура која траје па је број пацијената ограничен. Ако је неко радио ултразвук стомака последњих месеци , или је лежао у болници па му је тамо рађено и то је све било уредно, нема потребе да долази на превентивне прегледе, додао је др Младеновић.

Превенција обухвата редован систематски преглед једном годишње, едукацију и вакцинацију људи. Обољења срца и крвних судова, повишен крвни притисак, шећерна болест, хронична плућна обољења, карцином плућа, дојке, грлића материце, простате и дебелог црева су само неке болести које свакодневно односе животе зато што се касно открију.

Please follow and like us:
Друштво