У току упис нових чланова у ФА’’Севдах’’

Лепе вести стижу из Фолклорног ансамбла  „Севдах“ који врши упис нових чланова како мале деце, која ће учити своје прве кораке, тако и старијих суграђана „ветерана“, љубитеља фолклора, који не одустају од опанака и народне ношње ни у познијим годинама живота.

Упис у ФА „Севдах“ је отворен за све, како за децу којој није потребно предзнање тако и за оне старије који желе да на леп начин проведу своје време. Из ансамбла истичу да је неопходна добра воља, жеља за учењем, али и да играчи имају слуха и осећај за ритам.

– Упис је у току, примамо чланове од 6 до неких 55 година што нам је горња граница. Дечји ансамбл је од 6 година и ту учимо те прве кораке и радимо неке кореографије са њима и припремамо их за први ансамбл,затим примамо чланове за први ансамбл од 14 до 20 година отприлике јер се ту већ раде озбиљније кореографије и примамо чланове у рекреативну групу и позивамо и ветеране ако су заинтересовани и ако имају времена да нам се придруже, рекла је Тања Нухијевић, заменица уметничког руководиоца.

Лана Јовановић има 13 година и већ две године игра у ‘’Севдаху’’ и каже да је то за њу јако лепо искуство.

– Ту су игре из Врања, босилеградског крајишта, Шопске игре, Влашке игре. Свугде смо путовали, и по Србији и ван ње, рекла је Лана Јовановић, чланица ансамбла.

Уметнички руководилац ‘’Севдаха’’ осврнуо се на досадашњи ток ове године и нагласио да паузе нема већ су припреме за годишњи концерт у току.

  Ја мислим да је ова година протекла у много наступа. Знам да смо почели 20. јануара и да смо у склопу манифестације „Дани Врања 2024“ одржали фестивал који је био 18. по реду и сад је мало затишје јер школе су почеле, а и ми и остали ансамбли водимо  рачуна јер је школска година па не може толико да се одсуствује из школе, а сада полако бацамо акценат на наш годишњи концерт који је сваке године традиционални, поручио је Владимир Јанковић, уметнички руководилац ФА „Севдах“.

Пробе се одржавају сваког понедељка и среде од 19 до 22 сата у сали Културно-образовног центра и месечна чланарина износи 1.000 динара.

Please follow and like us:
Друштво