
Постоји изрека која каже да када желите да упознате неки народ, идите на градску пијацу. Пијаца није само место за продају, већ и место које одлично осликава положај друштва, његову традицију, историју, али и менталитет људи. Наша екипа се овог јутра упутила на градску пијацу код Бујковског моста како би их прве руке од продаваца чула каква је понуда, али каква и потражња на овој фреквентној локацији.
Летњи период одликује и разноликост воћа и поврћа на градским пијацама. Период за нама одликовала је суша јер кише није било па се све то одразило и на воће и поврће. Тезге на градској пијаци код Бујковског моста су шаренолике и пуне квалитетне робе поручују продавци.
– Тренутно се највише траже леп и добар парадајз, љуте папричице, лубенице и диње. Квалитет робе је одличан заиста, парадајз је врхунски за овај период, то је исто и за остало воће и поврће, каже Данијел Стојменовић, продавац на горњој градској пијаци.
Розе парадајз на пијаци се продаје по цени од 200 динара за килограм , а по тој цени можете купити и љуту паприку. Слатка паприка је нешто јефтинија и можете је наћи по цени од 180 динара за килограм. Краставац и плави парадајз се продају по цени од 150 динара, док је цена црног лука 100 динара за килограм. Купус и кромпир се продају по истој цени од 80 динара за килограм.
Када говоримо о воћу, тренутно се највише траже лубенице и диње и њихова цена је 50 односно 120 динара за килограм. Килограм брескви и нектарина је 270 динара за килограм.
– Потражња је сада одлична, има купаца, највише се продају парадајз и краставац за салате, а после тога и лубенице да се засладе. Купцима је класично све скупо и то је увек тако и тако ће увек да буде, али је битно да је роба добра и квалитетна јер кад је роба добра онда се и не пита за цену, каже наш саговорник.
У наредном периоду очекује се и почетак припреме зимнице, па ће се највише тражити и продавати паприка за ајвар, парадајз, плави парајадз као и воће од којих се прави слатко или џем.

