Адекватна припрема и чување хране током лета

Летњи период и високе температуре утичу на већу кварљивост намирница, што доводи до тровања храном. Управо због тога треба водити рачуна о исправности хране, али и личној хигијени. Др Слађан Станковић за наш програм говорио је о томе како чувати храну, које се намирнице лако кваре, али и на шта обратити пажњу при припреми хране.

Храна представља добру подлогу за размножавање бактерија, јер је њима потребна хранљива подлога, влага и одговарајућа температура, јер се оне размножавају на температури од 5 до 60 степени, па је због тога први вид превенције да се храна приликом припреме довољно термички обради.

Неопходно је довољно печење и кување хране која се конзумира.

– Важно је да припремљену храну не држимо дуже од два сата на собној температури. Исправност расхладних уређаја, односно фрижидера је јако битна, а храну морамо заштити и од инсеката и од глодара, поготово када се ради о угоститељским објектима, где се спроводе мере дезинсекције и дератизација. Запослени који раде са храном и водом се контролишу у Заводу за јавно здравље. У кућним условима су то мере опште хигијене и личне хигијене, каже епидемиолог др Слађан Станковић.

Пажњу треба обратити на јаја и производе од јаја, као што су посластичарски производи, месо и месне прерађевине, као и млеко и млечни производи. Лако кварљива намирница у летњим месецима је и мајонез, па треба обратити пажњу на његову исправност.

– Ми смо имали у прошлости и породичних епидемија тровања храном на рођенданским слављима, свадбама и славама. То је непријатан догађај када се отрује 20 људи на славама због неадекватног чувања припремљене хране. Када се ради о месу, роштиљским производима, треба ставити акценат на довољно печење меса, јер уколико неки део није довољно испечен доћи ће до развоја бактерија у храни, додаје др Станковић.

Битна карика у ланцу исправности хране је и транспорт, односно да се храна транспортује на адеватан начин и да возила буду дезинфикована. 

Поред тога, прање руку пре и после јела, након употребе тоалета и пре припреме хране су обавезни, као и прање воћа и поврћа пре јела. При куповини намирница гледајте рок трајања и адекватно их чувајте, а  на високим температурама избегавајте брзу храну са киоска.

Please follow and like us:
Здравље