Јул у знаку борбе против трговине људима. Од почетка године нема пријава за ово кривично дело

Фото: Град Врање

Светски дан борбе против трговине људима обележава се 30. јула, а ове године Локална мрежа за превенцију и борбу против трговине људима посветила је цео месец превенцији, како би се спречили случајеви трафикинга или било које врсте насиља.

Акцијом испред Вишег јавног тужилаштва још једном је скренута пажња на проблем трговине људима, а на креативан начин чланице Локалне мреже за превенцију и борбу против трговине људима подсетиле су на најважније телефоне и видове подршке у случају било које врсте насиља. Школа анимираног филма израдила је макету телефона, где су забележени сви важни контакти, где потенцијалне жртве могу потражити прву помоћ.

-Да ваши гледаоци, наши суграђани, могу да виде и да знају коме могу да се обрате уколико постоји одређена сумња да је у питању трговина људима, и не само трговина људима, него било који облик насиља, да ли је то породично, насиље међу вршњацима, могу да се обрате на тај телефон и све релевантне институције су ту, да могу да пруже адекватну подршку свакоме ко има одређени проблем, каже Данијела Милосављевић, чланица Градског већа и председница Локалне мреже.

Цео јул месец биће посвећен превенцији трафикинга и свих врста насиља.

-И у претходном периоду смо имали едукацију од стране вршњака вршњацима, негде смо и става да вршњаци могу на најбољи начин да пренесу своје знање и укажу на проблематику трговине. У принципу, причамо о озбиљном кривичном делу, тако да увек нам је акценат на младе који негде започињу живот и који често нису свесни опасности које могу да вребају на друштвеним мрежама, поготову када су у питању огласи за посао, који изгледају сјајно и бајно, а у позадини је нешто друго, тако да смо ту активност одрадили и 30. јула на Светски дан борбе против трговине људима идемо традиционално на базен Јумко, где ће бити подела промо материјала, а учествоваће млади волонтери, Канцеларија за младе и други, додаје Милосављевић.

Циљ је превенција, која се до сада у више наврата показала делотворном у спречавању случајева трафикинга. Претходних година забележен је значајан број случајева радне експлоатације на подручју Пчињског округа, а проблем су и принудни бракови.

-Све институције које се налазе у овој мрежи су врло одговорне и радимо врло озбиљно. На првом месту је превенција, а лечити последице је много теже, закључује Милосављевић.

Од почетка ове године није било кривичних пријава за кривично дело Трговина људима, показују званични подаци. 

Please follow and like us:
Друштво Друштво