Исхрана у летњим месецима важан фактор у очувању здравља

Исхрана је врло важан сегмент живота, а у летњим месецима потребно је додатно је обогатити и прилагодити, пре свега због високих дневних температура и губитка течности из организма. Како до дехидратације не би дошло важно је конзумирање велике количине воде, али и унос воћа и поврћа.

Оквирни дневни унос калорија је индивидуалан, али је важно да калорије које унесемо буду “добре калорије“, тачније богате нутријентима који одржавају баланс организма.

На избор намирница утичу пол, узраст, здравствено стање и други фактори. У летњем периоду организам нема потребу за великим енергетским уносом, већ за одговарајућим уносом течности. Важно је уносити довољну количину воде, а не препоручују се газирани сокови и напици богати кофеином. Пожељни су освежавајући напици, попут хладног или свеже цеђеног воћног сока. Неопходно је избегавати газиране напитке и већу количину кафе, а алкохолна пића су забрањена.

Када је у питању избор врсте хране, саветује се, пре свега, већи унос поврћа – свежег или спремљеног кувањем или гриловањем, као и свежег воћа.

-Tреба уносити храну која је сезонска, значи што више воћа, поврћа, течности, да не дође до дехидратације организма. Не треба уносити тешку храну, треба смањити храну која је пржена, похована, треба исхрана да буде избалансирана у том неком смислу и да се уноси што лакша храна, немасна меса, посна меса, млечни производи са мањом количином масти, што више течности, свеже цеђених сокова од воћа и поврћа, каже Милош Недељковић, нутрициониста.

Посебну пажњу треба посветити правилном чувању намирница које се током лета брже кваре, и то намирница животињског порекла, с обзиром да представљају добру подлогу за раст бактерија, а најосетљивије су месо и прерађевине, риба, јаја, млеко и млечни производи, па их обавезно треба чувати у фрижидеру.

-Нарочито намирнице животињског порекла су због врућине подложне кварењу и препорука је да се чувају у фриждеру, али и неко воће, попут грожђа, подложно је кварењу, јер може доћи до врења, такође не треба намирнице да буду напољу, јер има доста инсеката, мува, па да не би дошло до преношења неких заразних болести, додаје Недељковић.

Исхрана мора да буде редовна и током лета, што подразумева одређен ритам оброка у току дана, и то од 3 до 5, три редовна и две ужине у виду воћа и поврћа и орашастих плодова.

Пожељни су чешћи, мање обилни оброци. Једино разноврсна исхрана обезбеђује унос свих организму  потребних хранљивих састојака и тиме чува здравље.

Please follow and like us:
Друштво Здравље