Држава и Град новчано помажу породице

Данијела Милосављевић градска већница у студију Радио телевизије Врање

Породица је стуб једног друштва, а када исто то друштво брине о онима који стварају породице, онда је то добро осмишљен систем живљења у једној држави или локалној заједници. О томе да држава и локална самоуправа константно финансијски помажу породице, разговарили смо са Данијелом Милосављевић, већницом за социјална питања, локалну самоуправу и информисање.

Породицу сматрам основом људске заједнице и незамењивом за духовни развој човека. У породици се чува вера предака, држи се до основних духовних вредности, које нас воде кроз живот, породица је извор љубави, у њој се учимо дужности, жртвовању, заједничком подношењу невоља, као и подели радости, речи су Патријарха Павла. Када породице дођу у ситуацију да им је подршка и помоћ државе потребна, ту су институције на локалним нивоима које имају програме за помоћ у виду једнократних или вишемесечних финансијских давања.

-Осим једнократне помоћи за новорођену децу, такозвани родитељски додатак, знамо да држава за прво дете од 1. јануара 2024. године  издваја средства од 371.614. динара, а постоји могућност да тај износ буде већи. Урађен је Нацрт новог закона да се овај износ повећа на 500.000,00 динара од 1. новембра, истакла је Милосављевићева.

Износ за друго, треће и четврто дете је доста већи, па је тако новчана подршка за друго дете у износу од 329 хиљада и исплаћује се у 24 месечне рате, за треће дете је  у износу од 1.977,000,00 динара и исплаћује се у 120 рата, док је за четврто дете тај износ од 2.966,000,00 динара, које се такође исплаћују у 120 месечних рата. Новина је и да држава помаже мајке при куповини стамбеног објекта, речи су градске већнице, која даље додаје:

-То је помоћ државе при куповини првог стана, када мајка може да аплицира и држава даје до 20 хиљада евра помоћи за куповину тог стамбеног објекта. Оно што знам и желим да поделим јесте да су две мајке са територије Врања, аплицирале и добиле новац за куповину стана на своје име. Свако ко би желео да искористи то право, може отићи до Одељења за друштвене делатности при Градској управи и добије подобне информације, додаје градска већница.

Град Врање не заборавља своје породице, наглашава Милосављевићева, те тако за новорођено дете Град даје 12 хиљада динара за куповину беби опреме, беба која је прворођена у Новој години добија 100.000 динара, а беба рођена првог јануара добија 50.000 динара. Град такође пружа материјалну подршку породицама за треће и свако наредно дете у смислу бесплатног вртића. Подршка локалне самоуправе стиже и када је превоз, али и смештај деце у Дому ученика, а који долазе из сеоских и удаљених средина. За сваку рођена бебу у Врању Скупштина обезбеђује ауто – седиште, постоје давања за сваког ђака прва, новчана награда за најбоље ученике и студенте, нагласила је градска већница.

Please follow and like us:
Друштво