Данас је петак тринаести

Данас је петак 13. дан који се сматра најбаксузнијим у години. Веровање да је ово баксузни дан је релативно нововековни изум људске разбибриге који датира од почетка 20. века. У хришћанској традицији се овај број везује за 13 гостију на Тајној вечери и то да је Исус разапет на крст у петак, а ту је и сујеверје да је тај 13. гост на вечери издао Исуса. Бавили смо се овом темом и причали са нашим суграђанима о њиховим искуствима, као и томе да ли се прибојавају овог дана и датума?

Шта прво помислите када чујете петак 13.? Уколико је то страх, знајте да и званично фобија или страх од петка 13. има свој стручни назив. Десетине милиона људи на овај дан у већој или мањој мери пати од ове фобије. Губици светске привреде ради изостанка са посла или недоношења пословних одлука овог дана мере се стотинама, па чак и милијардама америчких долара. Према Центру за стрес и фобију у САД, процењено је да 17 од 21 милион људи има последице због страха од баксузног петка13. и да око 800 милиона долара буду губици економије на тај дан. Четири од 12 филмова “Петак 13″ били су премијерно приказани баш на овај датум. Такође, већина хотела и зграда немају спратове и станове са тим бројем, а неке авионске компаније су избациле овај број са седишта авиона. Данас је петак 13. 2024. године и тим поводом смо изашли на улице нашег града и упитали суграђане, које је њихово веровање и шта прво помисле када чују „петак 13.“?

-Увек сам био под бројем 13, било то у школи у дневнику, на послу сам вођен под тим бројем, за мене је супер број.

-Не бојим се ни 13. ни петка, ма ничега. Причају да је овај дан баксузан, али мени заиста није.

-Није добро, кажу да је баксузни дан, а мени је супер. Само Бог нека чува омладину и биће све супер.

-О томе уопште не размишљам, то је само сујеверје. На крају крајева, сваки дан је за себе, дешавале су ми се лепе и ружне ствари и у понедељак и уторак, среду, али никада нисам размишља зашто баш тих дана.

-Мени је свеједно који је дан, важно је да смо живи и здрави, зар не? Није битан ни дан, ни датум, некоме је можда важно, мени не, рекли су наши суграђани.

Судећи по одговорима наших суграђана, стичемо утисак да Врањанци не верују у приче да управо петак 13. доноси несрећу, а нумоерологија каже да се број 12 у нумерологији сматра комплетним и рефлектује месеце у години, број часова у сату, 12 богова на Олимпу, 12 Исусових апостола и 12 зодијачких знакова, док се 13 као следећи у низу сматра баксузним и ремети концепцију савршенства броја 12.

Please follow and like us:
Друштво