Градска пијаца: И понуда и потражња на добром нивоу

Горња градска пијаца код Бујковског моста

Постоји изрека која каже да када желите да упознате неки народ, идите на градску пијацу. Пијаца није само место за продају, већ и место које одлично осликава положај друштва, његову традицију, историју, али и менталитет људи. Наша екипа се овог јутра упутила на градску пијацу код Бујковског моста како би их прве руке од продаваца чула каква је понуда, али каква и потражња на овој фреквентној локацији.

Летњи период одликује и разноликост воћа и поврћа на градским пијацама. Период за нама одликовала је суша јер кише није било па се све то одразило и на воће и поврће. Тезге на градској пијаци код Бујковског моста су шаренолике и пуне квалитетне робе поручују продавци.

Тренутно се највише траже леп и добар парадајз, љуте папричице, лубенице и диње. Квалитет робе је одличан заиста, парадајз је врхунски за овај период, то је исто и за остало воће и поврће, каже Данијел Стојменовић, продавац на горњој градској пијаци.

Розе парадајз на пијаци се продаје по цени од 200 динара за килограм , а по тој цени можете купити и љуту паприку. Слатка паприка је нешто јефтинија и можете је наћи по цени од 180 динара за килограм. Краставац и плави парадајз се продају по цени од 150 динара, док је  цена црног  лука 100 динара за килограм. Купус и кромпир се продају по истој цени од 80 динара за килограм.

Када говоримо о воћу, тренутно се највише траже лубенице и диње и њихова цена је 50 односно 120 динара за килограм. Килограм брескви и нектарина је 270 динара за килограм.

– Потражња је сада одлична, има купаца, највише се продају парадајз и краставац за салате, а после тога и лубенице да се засладе. Купцима је класично све скупо и то је увек тако и тако ће увек да буде, али је битно да је роба добра и квалитетна јер кад је роба добра онда се и не пита за цену, каже наш саговорник.

У наредном периоду очекује се и почетак припреме зимнице, па ће се највише тражити и продавати паприка за ајвар, парадајз, плави парајадз као и воће од којих се прави слатко или џем.

Please follow and like us:
Друштво