Тровање у Павловцу школски пример секундарне контаминације

Тровање храном у селу Павловац вест је која је одјекнула државом. Људи су се отровали на сеоској слави, конзумирајући храну која је била заражена бактеријом стафилококе. Сви који су оболели имали су бурне симптоме који су наступили одједном, и након лекарског збрињавања, сви су у добром стању и пуштени кући.

Тровање храном у селу Павловац представља школски пример алиментарне интоксикације, што значи да је у храни која је конзумирана било одређених бактерија, каже др Биљана Поповић, епидемиолог Завода за јавно здравље Врање. 

У чинији са житом и чинији са печењем пронађена је бактерија стафилококе, која живи у човековом носу и грлу, али када се нађе у храни она се размножава и лучи егзотоксин који изазива тровање.

– Ради се о секундарној контаминацији хране, што значи да су све намирнице током припреме хране биле у реду и биле су исправне. Све што је домаћин куповао и спремао за ту прославу је било исправно. Међутим, приликом сервирања и постављања дошло је до секундарне контаминације од стране људи који су радили на сервирању посуђа и сервирању те хране, појашњава др Биљана Поповић, епидемиолог.

Људи су почели да конзумирају храну негде од 10 сати, па до поднева. Од конзумације хране, па све до појаве првих симптома прошло је од 2 до 6 сати и то је тај период инкубације.  

Симтоми који су се јавили били су мучнина, повраћање, код неких и главобоља, болови у стомаку, као и појаву више дијареја одједном.

– То су симптоми који дођу као пљусак у сред сунчаног дана, односно наступе одједном, буде бурно и прође као да се ништа није десило. То су негде били и најблажи симптоми које радно активно становништво има. Имунолошки здраве особе које  немају друге здравствене тегобе то углавном лако преболе, али код доста старијих и код деце може да се искомпликује и да се дође и до колапса, али и до најгорег исхода, додаје докторка Поповић.

Мера превенције су пре свега хигијена руку и докторка апелује на све грађане да се велика пажња усмери на то. У овом конкретном случају направљен је минимални пропуст и дошло је до овог случаја. Потребно је да се храна чува у фрижидерима на овим високим температурама.

Докторка Поповић наглашава да су се грађани брзо јавили лекару, добили адекватну терапију и није дошло до дехидратације људи, што је јако битно.

Сви оболели су сада добро и пуштени кући.

Please follow and like us:
Друштво Здравље