
Крај септембра и октобра резервисани су за припрему зимнице. Многе домаћице су завршиле велики део посла, а оно што их очекује у наредном периоду је припрема киселог купуса, која се традиционално обавља у новембру. Наша екипа посетила је зелену пијацу код Бујковског моста, како бисмо проверили каква је понуда, а и потражња када је ово поврће у питању.
Неизоставни део сваке трпезе у сезони слава и празника је кисео купус. Да ли у облику сарме, варива,подварка или пите, ретко које домаћинство зими нема ово поврће на својој трпези. Новембар месец је карактеристичан за куповину и кисељење купуса, јер за његову припрему умногоме утичу и временски услови. Ако желите да направите добар кисео купус, поред доброг одабира главице за припрему, најважније је и време када ће се обављати тај посао. С обзиром да смо имали у претходном периоду температуре изнад просека за ово доба године, многе домаћице тек сада крећу у куповину овог поврћа.

Цене варирају од 50 до 60 динара у зависности од тога да ли се купује на велико или мало. Према речима продаваца, потражња је у односу на прошлу годину мања.
Оно што се највише припрема од киселог купуса су свакако сарме, неизоставно јело зими . Ту је и рибанац, вариво а и пите. Како га је најбоље припремити чули смо од купаца.
Међутим, код нас је познат и напитак од киселог купуса који се одомаћио као лек за све тегобе, а то је расол. Како смо чули , да би био добар и попримио црвену боју, многе домаћице додају цвеклу поред већ добро препознатљивог црвеног купуса.






