Исхрана током зиме треба да буде разноврсна и јача због сезоне прехлада и грипа. Др Ивана Стевановић поделила је пар савета о правилној исхрани током зиме и током поста који је почео прошле недеље.
Исхрана током поста не треба бити једнолична, јер треба очувати имунитет. Велики је број намирница које се могу конзумирати током поста, а посебно је важно не прескакати доручак.
– Мој савет је пре свега да сви који могу посте, а што се тиче исхране постоји велики број намирница које могу и треба да се конзумирају током поста. Ту су махунарке, пасуљ, боранија, грашак, коштуњаво воће, затим риба као извор незасићених масних киселина барем два пута недељно, житарице од пуног зрна, овас, јечам, поручује др Ивана Стевановић.
Исхрана треба да буде разноврсна и зими када је време хладније. Организму је потребно више енергије и самим тим јача храна због сезоне респираторних инфекција. Препоручује се узимање сезонског воћа које садржи хранљиве материје које су неопходне организму.
– Угљени хидрати треба да чине барем једно 40 до 60% дневног уноса калорија јер нам дају енергију, затим протеини неких 30 до 40%, то је ван поста месо, пилетина, ћуретина, јаја, млечни производи и наравно масти, незасићене масне киселине, риба, маслиново уље. Оно што треба избегавати то су засићене масне киселине, односно месне прерађевине , сухомеснати производи и у умереним количинама црвено месо, додаје наша сагороворница.
С обзиром на хладније време и скраћену обданицу мање је витамина Д, па наша саговорница саветује додатно узимање витамина Д кроз суплементе. Витамин Ц је нарочито добар у овим хладним данима, а њега има у цитрусном воћу и купусу.