Традиционални рецепт за пихтије је незаменљив

Слађана Јовановић, победница

Слађана Јовановић из Врања, победница је 7. по реду Пихтијаде коју организује МЗ Оџинка. Титулу најбољег мајстора у справљању пихтија освојила је по мишљењу стручног жирија међу 28 пријављених такмичара.

Оџинка важи за једну од најактивнијих месних заједница, а њени активисти и мештани су увек међу најагилнијима.

Периодично организују разне манифестације и прославе, али и хуманитарне акције.

Ово такмичење у припремању пихтија, која се организује на Богојављење, броји своје седмо издање.

– Мислим да то успешно радимо и надам се да ће и после нас то да наставе наша деца.

Суштина је да наставимо да радимо оно што су започели наши стари. Морамо поштовати наше корене, јер ко то не поштује, нема ни будућност – поручује Срба Николић, председник Савета МЗ Оџинка.

Похвале мештанима Оџинке стижу и од локалне самоуправе, а порука је да би њихов пример требало да следе и друге градске месне заједнице

– Такмичари су показали велико умеће и члановима жирија неће бити лако.

Градско руководство ће увек бити ту да подржи све месне заједнице да одржавају овакве манифестације, да чувамо нашу традицију и културу и, наравно, да уживамо у овом деликатесу, по кејем је наш народ познат – каже градски већник Бојан Костић.

Жири заиста није имао лак задатак. Иако се овакве манифестације одржавају превасходно зарад дружења, зближавања и осећаја заједништва, требало је изабрати најбоље пихтије међу 28 специјалитета које су припремиле вредне домаћице и домаћини, поносни на своје умеће.

За оцењивање пихтија био је задужен жири у саставу Братислав Вучковић, председник и чланови Љиљана Марковић и Војислав Грујић.

По њиховом суду, најбоље пихтије је припремила Слађана Јовановић, мештанка Оџинке, која је освојила диплому и вредносни ваучер у износу од 10 хиљада динара.

Њен рецепт је традиционалан и не садржи никакве додатне зачине, осим соли.

– Искрено, нисам очекивала прво место и баш сам изненађена. Моје пихтије садрже једну коленицу, једну буткицу и пет сувих свињских ногица, а од зачина само со.

Пихтије кувам већ 30 година, практично цео живот – каже Слађана.

Добитник друге награде, ваучера у износу од 7 хиљада динара је Светозар Трајковић, док је трећу награду и ваучер у износу од 5 хиљада динара освојио Ненад Милошевић.

Након проглашења награђених, уследио је најпријатнији део манифестације, дегустација пихтија и дружење присутних.

Please follow and like us:
Друштво