С јесени су тезге на зеленим пијацама препуне разног воћа и поврћа које је неопходно за припрему зимнице. Док је припрема ајвара и џемова завршена, пред вредним домаћицама је припрема киселе зимнице и разних ђаконија. Тим поводом смо посетили зелену пијацу код Бујковског моста и упитали продавце и купце, шта тренутно припремају, као и то да ли је исплативо правити или купити зимницу?
Пуне тезге воћа и поврћа поређано на тезгама градске пијаце, вредни и насмејани продавци и још расположније домаћице које разгледају и бирају најбоље производе за припрему зимнице, слика је коју смо затегли на пијаци , а ево шта смо и чули…
-Сезона припреме зимнице је завршена, сада је актуелна куповина воћа као што су јабуке, крушке, грожђе. Купује се и купус па и наша јаја. Касна јесен је слабија, иначе је рана јесен била баш актуелна када је куповина паприке у питању. Купци се не жале да су производи скупи, али су се ове године жалили на квалитет паприке, истакла је продавачица.
-Грожђе, јабука, крушка, све се продаје, све што произведемо, ми и продамо. Грожђе је од 120 до 160 динара, шљива 40 динара, јабука 80, а крушка 150 динара, речи су продавца са пијаце.
-Од сутра ће бити јача куповина купуса, карфиола и краставчића, али све док је јако топло напољу, куповина поврћа за киселу зимницу неће ићи добро. Цене свих производа су исте као прошле године, само је цена купуса мало већа у односу на прошлу годину, нагласио је продавац.
На пијаци у јутарњим сатима има више купаца, кажу продавци. Јутарња куповина је редовна рутина свих старијих Врањанаца, а оне који су и нешто касније изашли у набавку потребних намирница кажу да још увек вредно спремају све специјалитете од паприке.
-Купујемо и паприку и парадајз још увек, зимница се спрема. Док на пијаци има паприка, ми ћемо да спремамо. Не исплати се много припремати зимницу, али ми смо навикли да у кући има свега. Ајвар и печена паприка у замрзивач је као обавеза за припремити, каже домаћица која је дошла да купује на пијаци.
Од поврћа и воћа има свега на пијаци, цене су и продавци и купци кажу реалне за посао који је обухватио њихов род. Цена црвене паприке на градској пијаци је 170, 180 динара, краставчића 150 динара, карфиола 250, шаргарепе 100 динара.
Сезона припреме зимнице полако се завршава а већина домаћица се слаже да је, упркос обимном послу, ипак најбоља домаћа зимница , без обзира што се у маркетима за мање новца може купити све из овог асортимана.