Ликовни и литерарни конкурси на тему здравља за предшколце и основце

Центар за промоцију здравља при Заводу за јавно здравље у Врању расписао је два  ликовно-литерарна конкурса за предшколце и ученике основних школа. Најбољи радови на нивоу округа такмичиће се у конкуренцији на републичком нивоу.

Конкурси су расписани на тему „Мајчино млеко- најбоља храна од првог дана“ и „Право на храну има свако- покажи како“, а њихов циљ је да се подстакне здравствено васпитни рад у прешколским установама и основним школама на тему правилне исхране као и да се пружи подршка дојењу.

– Реч је о ликовном и литерарном конкурсу тако да се радови разврставају у три узрасне категорије, а најбољи радови шаљу се у Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ како би учествовали у конкуренцији за најбољи рад на нивоу Републике Србије.

Ликовни конкурси намењени су деци предшколског узраста док су литерарни за ученике основних школа и то у две категорије, од првог до четвртог и од петог до осмог разреда. С обзиром да је ово традиционални конкурс, деца су и раније писала и цртала на ту тему, питали смо нашу саговорницу колико ова тема инспирише децу.

– Можда их мало више инспирише правилна исхрана, али је велико интересовање када је у питању дојење  и ми обично наглашавамо да деца умеју да препознају ту емоционалну компоненту дојења односно повезаност мајке и детета и да то пренесу на папир. Ми кажемо и да су нам деца најбољи промотери здравља и да су  поруке које они шаљу на један сликовит начин кроз цртеже и писање, веома снажне и они нам показују колико су научили,али могу и да науче друге, додаје др Накић.

Конкурс је отворен до 18. октобра, а радови се шаљу на адресу Завода за јавно здравље у улици Јована Јовановића Лунге бр. 1 са назнаком „За конкурс- светска недеља дојења“ и „За конкурс- октобар месец правилне исхране.

 Из Центра за промоцију здравља поручују да ликовни радови треба да буду урађени ликовном техником по избору, али на папиру формата блока број 5 и да други формати у виду макета неће бити разматрани.

Please follow and like us:
Друштво