Родитељство –  најтежа али најлепша мисија

Савремено родитељство је сложен и вишеструки задатак. У ери брзог технолошког напретка, друштвених промена и повећане дигитализације, родитељи се суочавају са изазовима који су значајно другачији од оних са којима су се суочавале претходне генерације. Не само да родитељи морају да задовоље основне потребе своје деце – као што су храна, склониште и образовање – већ су такође одговорни за неговање емоционалног, социјалног и психолошког благостања своје деце.  Серијал Радио телевизије Врање под називом „Изазови родитељства“ који реализујемо у оквиру пројекта „Снажна деца, снажан град“ емитује се на каналу РТВ Врање сваког понедељка од 20 сати и у репризном термину уторком од 17 часова. Серијал се бави изазовима родитељства од самог почетка, односно од саме трудноће.

 У прилог томе колико се пажње посвећује родитељству, деци и трудницама говори и чињеница да је 2016. године у сарадњи са Министарством здравља и Заводом за јавно здравље Србије „Батут“ у 38  Домова здравља у Србији отворена Школа родитељства. Координатор ове школе у Врању, др Ненад Младеновић, у оквиру нашег серијала  говорио је  о циљевима школе.

– Главни циљ је у ствари заштита здравственог стања деце, трудница и породиља. Други циљ је одговорно родитељство односно да ми поред трудница окупимо и очеве и брачне парове и да им објаснимо шта то значи, а то је један нови вид живота. То је једна припрема за родитељство, а то је да оно што је било везано за брак, везу, за индивидуалне односе, то се сад претвара у нешто друго, то је савез родитељства, а са рођењем детета то прелази у материнство, у родитељство. Трећи циљ је да ми повежемо те наше здравствене установе са тим осетљивим популационим групама као што су труднице и деца, рекао је др Ненад Младеновић. 

Специјалиста гинекологије и акушерства др Зорица Нешић која је једна од предавача у Школи родитељства говорила је о свом искуству у раду са будућим мамама и која су то питања која њих највише интересују.

–  Наш циљ је да ми жени представимо да је порођај нормални физиолошки процес који жена може да поднесе. Ја обично порођај упоређујем болним менструалним циклусом и онда се оне мало опусте јер им објасним да је све то природно и нормално. Сва питања која имају ми разјаснимо и онда се жене мало опусте и не долазе у стресу, нису уплашене труднице, појашњава др Зорица Нешић. 

Поред подршке партнера, породице, лекара, веома је битна и улога медицинских сестара које се прве сусретну са трудницама када оне долазе на своје контроле. Главна медицинска сестра Диспанзера за жене Милена Ђорђевић сматра да се  на прегледима мора водити рачуна и о осећањима будућих мајки.

– Знам да сваки тај долазак код нас је прилика да ми ослушнемо њихова осећања, њихова размишљања, њихове ставове  и све се трудимо да им бар у томе олакшамо. Улога труднице односно жене која се припрема да на свет донесе нови живот, сматра се доминантном у односу на неке друге улоге у животу.

Трудноћа као један од првих изазова родитељства са собом носи пуно преиспитивања и недоумица. Поред опремања собе, паковања ствари за породилиште, важно је припремити и себе, властиту душу за ново поглавље живота које је дивно и нужно носи са собом одрастање, поручују наши саговорници.

Please follow and like us:
Друштво