Водовод нуди репрограм дуга – никад повољнији услови

Марија Илић, референт наплате „Водовода“

Градско веће је дало сагласност на Одлуку Надзорног одбора ЈП “Водовод”, којом се регулише наплата потраживања од корисника услуга. Своја дуговања, Врањанци ће моћи да измире у више рата, зависно од висине износа дуга.

Од почетка ове недеље, на територији Врања је ступио на снагу нови правилник о наплати дуговања за воду и канализацију.

Марија Илић, референт наплате врањског „Водовода“ каже да, ради побољшања наплате својих потраживања, ово јавно предузеће нуди никад повољније услове.

Грађани ће убудуће своја дуговања према „Водоводу“ плаћати у пет рата, ако је дуговање до 20 хиљада динара, у десет рата за дуговања од 20 до 50 хиљада, у 16 рата за дуг од 50 до 150 хиљада, и у 36 рата за дуговања преко 150 хиљада динара.

У изузетним случајевима, за социјално угрожене групе и пензионере са ниским примањима, могућ је репрограм дуга у 60 рата, уз сагласност директора „Водовода“.

Када је реч о правним лицима, и они могу да искористе могућност репрограма дуговања, по мало другачијим условима.

– За њих важе правила да, уколико дугују до 60 хиљада динара, могу да направе репрограм на три рате, од 60 до 180 хиљада, репрограм је на шест рата, дуг од 180 до 500 хиљада – на девет рата, а од 500 хиљада до милион динара репрограм је на 12 рата.

Дешава се и да дуговања прелазе милион динара, у том случају правна лица могу да направе репрограм на 24 рате – прецизира наша саговорница.

Интересовање грађана је велико, с обзиром на то да им због неисплаћених рачуна, прети утужење и принудна наплата.

– Долазе људи и праве репрограм, желе да на било који начин желе да избегну утужење, јер мора да се исплати или цео износ дуга или да се направи уговор о репрограмирању.

Ми смо им омогућили да на лакши и дужи начин исплате своја дуговања.

Јако битно је да, осим што ће плаћати месечне рате по репрограму, морају да наставе да плаћају и редовне рачуне, како не би дошли поново у ситуацију да дугују – поручује Марија Илић.

Илић додаје да је намера „Водовода“ да својим корисницима што више изађе у сусрет и олакша плаћање и када су у питању услуге прикључења на водоводну и канализациону мрежу, као и реконструкција постојеће мреже.

И у овим случајевима постоји могућност плаћања рачуна на више рата, уз авансну уплату у висини 50 одсто целог износа, истиче наша саговорница.

Please follow and like us:
Друштво