Последње припреме пред полазак у школу: Колико кошта опремање ђака?

Ближи се први, тачније други септембар, када ђаци полазе у школу. Припреме су интензивиране, мада има и оних, додуше ретких, који су све завршили на време. Углавном се последње припреме обављају ових дана, а колико је то оптерећење за кућни буџет питали смо родитеље, али и власнике књижара.

Први школски дан нам се приближио, други септембар биће први наставни дан за све ученике. Углавном су родитељи обавили припреме, неки их обављају сада, а неки само довршавају куповину. На листи свих потрепштина за нову школску годину налазе се и оловке и свеске и ранчеви и књиге, а највише новца из кућног буџета одлази управо на куповину уџбеника.

Уколико имате ђака првака комплет књига коштаће вас између 10 и 11 хиљада динара, у зависности од издавача и броја књига. За старије узрасте књиге су још и скупље.

-Комплети књига су различитих цена – од првог до четвртог се цене крећу од 9 до 12 хиљада, опет зависи од школе, ког издавача су изабрали, колико књига су предвидели. Од петог до осмог разреда крећу се од 16 до 20 хиљада када је у питању рецимо седми, осми разред. Родитељи углавном узимају комплете, а ређе појединачне књиге, каже  Драгољуб Декић из Декос књижаре.

Олакшица је плаћање у ратама, чековима или путем административних забрана, што су углавном опције које нуде књижаре.

Родитељи су углавном завршили са куповином књига, а ових последњих дана августа углавном долазе по појединачне уџбенике или радне свеске. Оно што се највише тражи пред почетак наставне године је школски прибор.

-У суштини, то су ранчеви, и они се крећу од 2.000 динара, такође имамо анатомске за прваке, они су од 3.500 до 4.500 хиљада, ту су и свеске, мање су од 50 до 80 динара, а веће од 100 до 200 динара. Такође имамо пернице, пуне и празне. Празне су од 200 до 500 динара, а пуне од 600 до 1,400 динара. Имамо 10 посто попуста на школски прибор и 20 посто на ранчеве, уз купљени комплет књига, каже Миња Декић.

Родитељи кажу да треба доста новца за опремање ђака за полазак у школу, посебно ако имате неколико школараца у кући.

– Девојчица ће сада четврти, а син пети разред. Не могу све књиге да наслеђују, радне свеске морамо да докупимо, тако да скупо је, али се сналазимо, каже наш суграђанин.

Дакле, по грубој рачуници, ако имате ђака првака, за његово опремање за полазак у школу требаће вам приближно 20 хиљада динара за школски прибор и књиге.

Код нас је и традиција да се првог школског дана обуче свечанија нова гардероба, што изискује додатне трошкове.

Оно што не можемо израчунати, нити измерити, је радост родитеља свих ђака првака због нове етапе у животу малишана.

Please follow and like us:
Друштво Образовање