Половина погинулих возача није користила сигурносни појас у тренутку незгоде

Фото: Илустрација

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Мирко Коковић рекао је да само прошле године од 268 погинулих возача у путничким аутомобилима половина није користила сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде. Циљ сталних акција Агенције је, између осталог, подизање свести грађана о важности упторебе сигурносног појаса код возача, сувозача и путника у аутомобилу.

Возач и сувозач у путничком возилу углавном користе сигурносни појас, док је везивање на задњем седишту у нашој земљи права реткост. Из Агенције за безбедност саобраћаја подсећају да је управо некоришћење сигурносног појаса на предњем или задњем седишту аута,  многе коштало живота.

-Од 80 погинулих путника две трећине није везало појас у тренутку саобраћајне незгоде када су изгубили живот. Наша мерања су показала да напред – возач и сувозач користе појас у 85 одсто случајева, а позади, на задњем седишту, тек сваки пети путник, односно 20 одсто њих, чак и мање, рекао је Коковић.

Коковић наводи де се једино превентивним активностима и репресијом полиције може подићи проценат употребе појаса и спасити велики број живота.

Према речима Коковића, циљ Агенције је да у скаду са Стратегијом безбедности саобраћаја, више од 95 одсто возача, сувозача и путника користи сигурносни појас.

-Само на рачун сигурносног појаса у Србији годишње изгубимо више од 120 живота, рецимо на нивоу једне године погине, последњих неколико година гине око 500 људи, рекао је он и нагласио да верују да ће се само захваљујући употреби сигурносног појаса спасити велики број живота.

Коковић каже да верује и да ће нови закон о безбедности саобраћаја, о чијој изради је донета одлука, посебну пажњу обратити на појасеве.

-Казна за оне који не користе сигурносне појасеве у Грчкој је 350 евра, док је у Србији далеко мања односно до 5.000 динара, рекао је Коковић.

Please follow and like us:
Друштво Хроника