Служен помен српским борцима и цивилима насеља Унка

Градски већник Саша Стаменковић

У насељу Унка код Брода служен је помен српским борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата погинулима у одбрани и ослобађању ове општине. У име руководства Града Врања скупу је присуствовао градски већник Саша Стаменковић. ,,Ово је прилика да се подсетимо жртве и храбрости бораца са подручја месне заједнице Унка, из Првог батаљона војне полиције Првог Крајишког корпуса и других бригада Војске Републике Српске који су погинули приликом ослобађања Брода, као и припадника ЈНА Војне поште Врање, који су погинули у априлу и мају 1992. године на подручју општине Брод. На овим просторима у периоду мај и април 1992. године животе је изгубило 30 припадника Војне поште 7036/4 Врање, као и отац младог војника који је дошао из Србије да потражи сина, немајући никаквих вести о њему. Неустрашиво, вођен родитељском бригом и љубављу и сам је положио живот за одбрану братског нам народа. Због слободе и мира који су плаћени њиховим животима наша је дужност и обавеза да их се са посебним пијететом сећамо и негујемо успомену њих”, рекао је Саменковић. Додао је да је веома важно да се поштује прошлост и гради боља будућност, а да је то могуће само заједничким снагама, неговањем добрих односа и унапређем сарадње. ,,Град Врање и братска нам општина Брод показали су како се може одржати изузетна сарадња уз међусобно уважавање и поштовање, и верујем да ће тако бити и у  наредном периоду”,  нагласио је Стаменковић.

Присутне на Унци у име домаћина МЗ Унка поздравио је председник савета месне заједнице и председник МО бораца Душко Мичић.

Председник Председништва Борачке организације Брод, Зоран Видић, рекао је да се на Унци, у присуству породица погинулих, сабораца и браће из Србије и Српске који су учествовали у ослобађању Брода, обележава један од најзначајнијих датума из протеклог рата.

Please follow and like us:
Друштво