Министар Мартиновић обишао три пчеларска домаћинства у Алексинцу

Држава ће у наредном периоду повећати подстицаје пољопривредницима, најавио је ресорни министар Александар Мартиновић, који обишао је три пчеларска домаћинства на територији Општине Алексинац. На подручју ове општине има највише људи који се баве пчеларством, чак 600.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић обишао је три пчеларска домаћинства на територији Општине Алексинац. Прво је посетио пчелињак Небојше Поповића. Овај пчелар годишње произведе скоро тону меда, ради са око 70 пчеларских друштава. Пчеларством се бави десетак година.

– Ове године је багрем кренуо мало раније, три четири недеље,тако да смо пожурили да спремимо пчеле да их у што већем броју припремимо за багремову пашу која је журила. Вегетација је ове године кренула раније, тако да пчеле прате вегетацију – каже Поповић.

Пчелар Горан Илић каже да последње две године приноси нису као раније.

Ове две године су катастрофалне. Ова је још гора. Природа нам ове године није била издашна. Приноси су генерално у целој Србији изузетно ниски. Цена меда је изузетно ниска, пчеларство је у осетном паду. Надамо се да ће природа следеће године бити издашнија И да ће бити већа количина меда. Морамо даље да се боримо – каже Илић.

Министар Мартиновић обишао је и пчелињак домаћинства Срђана Станојевића, које се налази у селу Житковац. Станојевић каже да у последње четири године примењује принципе органске производње.

– И по законима Републике Србије и законима Европске уније, како би моји производи имали важећи сертификат на оба тржишта. Ова сезона је била врло шаролика. Било је добрих периода, Међутим, на крају су перовладали лоши периоди. Овакви временски услови нису повољни за пољопривреду И пчеларство – указује Станојевић.

Министар Мартиновић најавио је да ће држава у наредном настојати да повећа подстицаје које даје.

– Пчеларство је једна важна грана наше пољопривреде. Ми имамо могућност да извозимо наш мед који је најквалитетнији на свету. Још увек имамо здраву И чисту природу. Нама је отворено тржиште Кине, у слободној смо трговини са Кином. У Египту смо потписали неколико важних споразума, међу којима је и споразум о слободној трговини са Египтом – подсећа министар Мартиновић.

– Сама Србија има највећи број има највећи број кошница по глави становника у свету. Ми смо идеалан крај и држава за пчеларење. Климатске промене чине шта чине. Наш Савез припрема Стратегију борбе против климатских промена – најављује др Родољуб Живановић из Савеза пчеларских организација Србије.

Општина Алексинац проглашена је за прву пчеларску општину у Србији. На њеној територији око 600 људи се бави пчеларством и ниједна општина у Србији нема толико пчелара по глави становника.

Please follow and like us:
Пољопривреда