Тестом из српског почело полагање завршног испита у августовском року

Полагањем теста из српског, односно матерњег језика, почео je завршни испит у августовском року, а полагање је организовано у 52 школе широм Србије. Како је саопштило Министарство просвете, на завршни испит из српског, односно матерњег језика, у августовском року изашло је 154 ученика и 108 полазника функционалног основног образовања одраслих. О томе каква је ситуација у Пчињском округу, причали смо са Јовицом Стевановићем, просветним саветником.

Осми разред је у Пчињском округу ове године завршило 1757 ученика. Први уписни рок већина њих је искористила у јуну месецу, док ће неколицина ових дана полагати завршни испит и уписати крајем августа неко од преостлих занимања у оквиру средњошколског образовања.

-Полагање се одвија 14. 15. и 16. августа, и то је за оне ученике који се нису појавили на испиту у јунском року. Ти ученици ће након полагања завршног испита, у понедељак, добити резултате и  имаће могућност  на приговор, уколико сматрају да им комисија није  признала све задатке на потребном нивоу, односно кључем који објављује Министарство просвете, речи су просветног саветника Стевановића.

 Већ 20. и 21. августа сви они који су положили завршни испит у августовском року, имаће прилику да упишу средње школе, места има довољно, речи су нашег саговорника.

-Места има поприлично, јер је након првог уписног круга, у Пчињском управном округу остало 405 непопуњених места, осим Медицинске школе у Врању, све остале школе имају непопуњена места и спремне су да приме још ученика, додаје Јовица Стевановић.

Ученици који се не буду обратили Окружној уписној комисији, моћи ће 22. и 23. августа да однесу документацију у средње школе, и то је трећи уписни круг који се одвија директним одношењем документације у образовне установе.

-Према евиденцији коју има Министарство просвете, у Пчињском округу је 87, што ученика, што кандидата функционално основног образовања одраслих, који је требало да се појаве на завршном испиту у августовском року, међутим њих 36 су се појавили, и то 17 полазника функционално основног образовања одраслих и 19 ученика који су редовно завршили програм основног образовања, истакао је наш саговорник.

Полагање завршног испита је настављено данас тестом из математике у периоду од 9 до 11 часова, док ће полагање трећег теста из предмета по избору, односно историје, географије, физике, хемије или биологије бити одржано у петак 16. августа од 9 до 11 часова.

Please follow and like us:
Друштво Образовање