У току санитарна сеча стабала у Градском парку

Екипе Градског зеленила вредно раде на овим високим температурама, јер је биљкама неопходно заливање да би опстале. Поред редовног заливања,тренутно се врши санитарна сеча стабала у Градском парку.

У оази зеленила и природе у центру нашег града, у Градском парку у току ове и следеће недеље врши се санитарна сеча стабала, која се у овом обиму ради на неколико година, док је неопходно сваке године радити валоризацију, односно проверавати које су гране суве или труле појединачно код сваког стабла. Екипа градског зеленила је на терену и вредно ради, поручује Милица Тасић, референт зеленила у ЈКП „Комрад“ Врање.

–   У току је санитарна сеча стабала у Градском парку. Стабла су углавном стара, тако да се појављује велики број сувих и трулих грана које представљају  опасност за кориснике и пешаке. Од јуче је кренула акција санитарне сече, која се обавља у раним јутарњим сатима, што због врућине, то због мање фреквенције људи кроз парк. Делове у којима радимо затварамо и обележавамо траком, тако да би грађани требало да заобиђу радове кад нас буду приметили, поручује Милица Тасић, рефенрент зеленила.

Санитарна сеча се врши у овом периоду и због најављених манифестација крајем августа, који ће се делом одржати и у Градском парку, па се очекује већа посећеност парка, али и због школског распуста и годишњих одмора, јер је мање људи и деце у парку. Наша саговорница истиче да је овај летњи период погодан за сечу из више разлога.

–  Изабрали смо лето, зато што се јасно види које су гране суве, како не бисмо угрозили здраве гране, да отклонимо само оно што је суво и труло. Свака здрава грана или лист нам је драгоцен за хлад, нарочито сад кад је топло, и то нам је непроцењиво. На јесен ћемо кренути са неком другом врстом сече, а на пролеће са орезивањем дрвореда, додала је Милица Тасић.

Високе температуре и нови топлотни талас који је кренуо неповољно утичу и на биљке. Када су у питању травњаци, неопходно је ниско кошење да се коров не би развио и угрозио траву. Зелене површине се заливају свакодневно, чак и викендом, а цветни засади и млади трвањаци чак два пута дневно, јер им је то неопходно да би опстали на овим врућинама.

Please follow and like us:
Друштво