Редовни гинеколошки прегледи кључни за очување здравља

Специјалиста гинекологије и акушерства др Биљана Николић

Очување здравља је императив свих нас, а када је у питању репродуктивно здравље жена, редовни гинеколошки прегледи су најбоља превентива. Специјалиста гинекологије и акушерства др Биљана Николић говорила је о значају редовног контролисања и апеловала на све жене да се редовно јављају лекару.

 Превенција је кључна  када је у питању здравље, или, као што би стара пословица рекла – „Боље спречити него лечити“. Скрининг прегледи подразумевају методу којом се открива рано постојање болести, пре него што она да клиничке симптоме, и због тога је неопходно једном годишње отићи на гинеколошки преглед.

– Свака жена би на годину дана требала да одради ПАПА тест, а по потреби могу се одрадити и други брисеви и ултразвучни преглед. ПАПА тест представља скрининг за рано откривање карцинома и раде га пацијенткиње од 25 до 64 године живота, и требало би да се ради једном годишње, поручује докторка Биљана Николић.

Пракса показује да има жена које су редовне, долазе једном годишње и контролишу се, али има и оних које десет година нису биле на прегледу, и управо код њих је неопходно развити свест о редовном контролисању репродуктивног здравља. Осим ПАПА теста, могуће је одрадити и ултразвучни преглед, као и колкоскопију. Докторка Николић позива све жене, како младе девојке, тако и старије, да се редовно јављају гинекологу.

– Након ступања у сексуалне односе, требало би да ти прегледи буду редовни. То би негде било након 18, 19 година, да се редовно контролишу макар једном годишње, али и пре тога брисеви и ултразвучни прегледи једном годишње, додаје докторка Николић.

Иако је посета гинекологу и даље донекле табу тема, докторка Николић апелује да то не сме да буде тако и да је стварање навике када је у питању очување здравља  кључно. Све жене могу се јавити у Диспанзер за жене, који функционише при Дому здравља и заказати свој преглед.

Please follow and like us:
Здравље