Девојчица рођена у кући, мајка и беба добро

Нешто пре 8 сати ујутру у Службу Хитне медицинске помоћи стигао је позив да је једној трудници кренуо порођај у кућним условима. Доктор Ненад Благојевић, који је био на челу екипе која је кренула пут Златокопа, одакле је позив стигао, говорио је за наш програм о овом несвакидашњем случају.

Позиву труднице, чији је порођај почео у кућним условима, под пуном опремом за збрињавање новорођенчета, упутила се трочлана екипа Службе Хитне медицинске помоћи. Иако су ишли под ротацијом, која им омогућава првенство пролаза, радови на путу су успорили њихов долазак.

-Негде око 7 сати и 50 минута, техничар је примио позив да је кренуо порођај у кућним условима на путу између села Златокоп и Тибужде. Кренули смо одмах, понели прибор који је потребан, ишли смо под ротацијом, али због радова на путу морали смо да користимо алтернативни пут. Успут смо звали чланове породице да нас сачекају и само што смо стигли у дом жене која нас је звала, она је на свет већ донела здраву девојчицу. На нама је било да подвежемо пупчану врпцу, спаковали смо плаценту, отворили венску линију и породиљу и бебу превезли до породилишта, где нас је спремна екипа чекала испред саме зграде Гинекологије, истакао је др Благојевић.

Наиме, мајка је осетила болове, али није очекивала да ће порођај кренути брзо. Са њом је у кући било и старије дете, а супруг је стигао упоредо са екипом Хитне помоћи. Служба Хитне помоћи одреаговала је брзо и пружила породиљи и беби сву неопходну помоћ. Питали смо доктора, како би описао данашњи медицински случај:

-Ништа лепше од доласка на свет новог бића, човека, детета, наглаша лекар Службе Хитне медицинске помоћи.

Доктор Благојевић даље додаје да се сусрећу са различитим случајевима на терену, као и то да су прошле године имали сличну ситуацију, порођај у колима Хитне помоћи. Како каже, зато су ту, да одреагују брзо и адекватно, и учине све што је потребно да пацијенти буду збринути на прави начин.

Please follow and like us:
Друштво