Серијал под називом „Бакијина труба“ у продукцији Радио Телевизије Врање

Серијал под називом „Бакијина труба“, рађен на ромском језику, почиње сутра на каналу Радио Телевизије Врање. Серијал ће у десет емисија говорити о мајстору трубе, који је живео и свирао у Врању, где се и данас често помиње.

Прва емисија у серијалу „Бакијина труба“ почиње у уторак 13. августа од 20 сати и говориће о његовој биографији, а гости те емисије биће његов унук који носи његово име и човек који је свирао са њим, а то је Мамут Асановић.

– Сутра од 20 сати креће серијал под називом „Бакијина труба“. Пројекат подржава Министарство информисања и биће десет двадесетоминутних емисија и оно што могу да кажем да ће емисије бити титловане, тј. преведене, а снимане су и ићи ће на матерњем ромском језику, рекао је Дурмиш Јашаревић.

Серијал прича причу о животу и делу Бакије Бакића, али и свему ономе што је остало након његовог одласка. Оркестар Екрема Мамутовића, који је његов праунук, носи Бакијино име, и он је вишеструки победник Сабора у Гучи и један од саговнорника у серијалу наше медијске куће.

– Путем серијала наши гледаоци ће моћи да сазнају све о Бакији Бакићу, његову биографију, његове награде у Гучи и какав је он био као породичан човек. Он је био врстан музичар и трубач. Посебно могу да кажем да ћемо радити и емисију о оном фамозном понедељку, када је он свирао то Бакијино вече у старом Хотелу Врање, додао је Јашаревић.

Бакија Бакић рођен је 1923. године у Врању, почео је да свира трубу са 10 година и већ две године касније ушао је у очев оркестар. Његов оркестар је победио четири пута на Сабору у Гучи, а он је понео прву трубу три пута. Његов вансеријски таленат га је прославио широм света, па се и данас, 35 година након његове смрти он често спомиње међу Врањанцима. Његов споменик откривен је 2006. године у Горњој чаршији.

Please follow and like us:
Култура