Изложба Град- светлост и тама- игра Игора Марковића

Изложени радови

Мала сала Галерије Народног музеја Врање  отворила  je своја врата за изложбу слика и цртежа под називом ,,Град –светлости, тама-игра“, Игора Марковића, уметника из Врања који живи и ради у Београду. Изложба је отворена до краја месеца за све заинтересоване посетиоце.

Игор Марковић рођен је у Врању 1981. године. Дипломирао је на Вишој школи ликовних уметности 2004. године, и на Акаемији Српске православне цркве за уметност и консервацију у Београду, на смеру црквених уметности/ мозаик у класи професора Зорана Михајловића, а 2017. године је одбранио мастер рад код истог професора. 

 Овде су приказана три циклуса, то су град, игра и светлост и тама. Они се некако преплићу у свом раду задњих 20 година, јер су многи мотиви прелазили из једног циклуса у други, што у ликовном смислу, што у неком поетском, али то су генерално три циклуса цртежа и слика који у неком периоду настајали и који негде сличну причу причају о трагању за неким смислом, о пролазности времена, о енергијама које нас окружују, о борби светлости и таме, борби добра и зла, тако, то је неки мотив који се прожима кроз сва дела која су изложена, рекао је Марковић.

Изложене су 32 слике и графике, које су подељене у три циклуса. Игор Марковић за собом има преко десет самосталних изложби и велики број учешћа на групним изложбама, а у Врању је ово његова трећа самостална, којом је обележио 20 година од прве изложбе, али и један јубијел из приватног живота, а то је десет година љубави са својом супругом.

–  Паралелно са овим, у претходних 20 година колико активно радим, настали су  и неки други циклуси. Ови који су сада изложени причају неку сличну причу, али у неком наредном периоду биће изложена и још два или три циклуса који чекају, додао је Марковић.

 Марковић је студијски боравио у Грчкој, Аустрији, Словенији и Немачкој, а бави се сликарством, графиком као и црквеном уметношћу. Са самосталне изложбе коју је реализовао у Врању 2015. године у истом простору, поклонио је десет графичких листова   Одељењу историје Народног музеја у Врању.

  Изложба ће бити отворена до краја месеца за све наше заинтересоване грађане.

Please follow and like us:
Култура