Чаролија анимације осваја све генерације

Стевица Живков, ветеран српске анимације

Стевица Живков, ветеран српске анимације, један је од гостију овогодишње манифестације „Златни пуж“. Велики пријатељ врањских шафоваца је учесницима „Златног пужа“ у оквиру пратећег програма, одржао мастер клас предавање.

Главни програм манифестације „Златни пуж“ ове године се састоји од Интернационалне дечје радионице анимираног филма.

Учесници су подељени у четири групе, од којих три раде на изради анимираних филмова у различитим техникама, док четврта група снима документарни филма о дешавањима на радионици.

У оквиру пратећег програма „Златног пужа“, стручно предавање учесницима је одржао Стевица Живков, реномирани српски аниматор који је читав свој радни век посветио овој уметности.

За разлику од цртаног филма, као најпознатијег жанра анимације, Живков се одлучио да своје богато искуство подели о виду анимације који се ређе користи.

– Били су фасцинирани. Ја сам направио једну малу анимацију објекта. Извајао сам једно мало бокалче и у њему биљчицу која порасте и расцвета се.

То није нека нарочита вежба, али није баш ни уобичајено што се често виђа.

Мислио сам да је то можда превише за тај узраст, али се испоставило да није.

Било је феноменално и било је неких питања која су просто невероватна и све су разумели – појашњава Живков.

Према његовим речима, атмосфера на Интернационалној дечјој радионици је ужурбана, радна и веома позитивна.

Иако се са шафовцима, али и другим младим аниматорима дружи већ деценијама, Стевица каже да га изнова изненади њихов ентузијазам, интересовање и креативност.

– Сви раде пуном паром, срећни су и задовољни. Видим да седе на радионици од ујутру до увече.

Има три групе учесника и невероватна је њихова воља и жеља за радом, ја сам изненађен, јер треба много љубави, жеље и хтења уложити у рад са децом.

Можда је то због тога што је анимација нека врста чаролије. Све почиње као игра, а завршава се са филмом и деца виде резултат релативно брзо – каже Живков.

Очаран атмосфером и позитивном енергијом коју емитују гости и домаћини из врањске Школе анимираног филма, Стевица Живков већ сада најављује да ће учинити све да се нађе и догодине на списку гостију „Златног пужа 2025“.

Please follow and like us:
Култура