Православни верници у четвртак обележавају Свету Петку

Дејан Шкарић свештеник Епархије врањске

Православни верници у четвртак обележавају празник посвећен Светој преподобномученици Параскеви, у народу познатијој као Света Петка, док у петак црква и верници обележавају празник Свети великомученик Пантелејмон. Август месец је и познат по великом броју верских празника, а 14. августа почиње и Госпојински пост, који траје 15 дана. Овај пост је најкраћи, али је строжији од Божићног и Апостолског, те православни хришћани због великог поштовања према Пресветој Богородици овај пост посте као и Велики пост.

Уз Петковдан, култ преподобне Параскеве обележава се  8. августа, на дан Преноса њених моштију из Бугарске у Србију. Тада се слави још једна светитељка истог имена — Света мученица Параскева Римска. Заједнички празник двају светитељки истог имена прославља се као Света Петка Трнова.

Култ Свете Петке је изузетно развијен у Србији, Грчкој и другим православним балканским земљама. У сусрет празнику, разговарали смо са оцем Дејаном Шкарићем, свештеником Епархије врањске.

-Храм који је посвећен мученици Свете Петке је храм код Белог моста, познатији као крстата џамија. Сматра се заштитницом жена, живела је у време цара Антонина у самом Риму. Страдала је мученичком смрћу, потврдивши своју веру и показавши своју веру свима њима.  Била је оклеветана од стране Јеврејског народа који се тада борио против хришћанства, речи су свештеника Шкарића.

Православни верници у петак обележавају и празник Свети великомученик Пантелејмон. Мошти Светог Пантелејмона су чудотворне и налазе се у више православних цркви. У светогорском руском манастиру Светог Пантелејмона чува се његова глава. Део моштију се налази и у српском манастиру Хиландару. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу. У нашим крајевима, слава Светог Пантелејмона обележава се у манастиру у Лепчинцу.

-Једна стара светиња овога краја и у њему се чува његова чудотворна икона. Био је велики исцелитељ, лекар и духовни, и телесни, што је показао кроз читав живот. Многи му се моле и поштују га, лекари га такође поштују као свог заштитника. Оно што Господ каже, и шта светитељи воле, јесте да се ми кроз њих обратимо Богу чиста срца, наглашава свештеник Епархије врањске.

Литургија поводом обележавања Свете Петке почеће у 8 сати у цркви Свете Петке код Белог моста, а црква ће због велике посећености верника бити отворена од 6 сати ујутру до 17,18 сати поподне.

У петак ће у вечерњим сатима у манастиру  Светог Пантелејмона бити служено бденије и сви ти празници вернике уводе у велики празник Успење Пресвете Богородице. Као освећење лета је и предстојећи двонедељни Госпојински пост, који почиње 14. августа.

Please follow and like us:
Друштво