Врање и овог августа светска престоница анимације

Стевица Живков, Растко Ћирић, Јасмина Стојановић и Снежана Терајковић

Врање је и овог августа једна од светских престоница анимације. Традиционални фестивал „Златни пуж“ угостиће у свом главном и пратећем програму госте из замље и инстранства на 15. по реду Интернационалној дечјој радионици анимираног филма.

„Златни пуж“ је традиционална манифестација посвећена дечјој анимацији, коју више од четврт века организује врањска Школа анимираног филма (ШАФ).

Након прошлогодишњег Светског фестивала анимираног филма, ове године на програму „Златног пужа“ је Интернационална дечја радионица анимираног филма, током које ће филмографија врањског ШАФ-а бити богатија за још четири нова остварења.

Двадесет петоро деце из Врања, Чачка, Сопота, Панчева, Приштине и Лепосавића ће, заједно са својим менторима и водитељима из иностранства, радити на изради три нова анимирана филма.

– Новина ове године је да смо одлучили да, поред три групе за анимирани филм, организујемо још једну групу за документарни филм.

Водитељи група за анимирани филм су нам Марва Али из Египта, Елоди Верхеиден из Белгије и Катерина Апостолски ди Сиро из Швајцарске, односно Северне Македоније, док ће Иван Мандић из Београда водити групу за документарни филм – најављује Јасмина Стојановић, директорка ШАФ-а.

Стари пријатељ ШАФ-а, ветеран српске анимације, Стевица Живков, аутор је логотипа овогодишњег „Златног пужа“, а у оквиру пратећег програма ће полазницима одржати мастер клас из анимације.

– И овог пута имам намеру да урадим једну малу радионицу где би показао варијанте вајање пластелина или глине.

То ће бити мало скраћено, јер нећемо имати превише времена, али ја сам осмислио тај час, ако треба биће и још један, да врло детаљно и једноставно објасним свим заинтересованима како се то ради – појашњава Живков.

Растко Ћирић, наш чувени аниматор и илустратор и професор на катедри за анимацију Факултета примењених уметности у Београду у пензији, представиће врањској публици своју нову књигу књигу „Оживите цртеже“.

– Баш ми је страшно драго да се опет видимо и да нешто заједно направимо.

Драго ми је да ћу моћи да представим ту нову књигу која је изашла у октобру, на Сајму књига и то је уџбеник анимације који је прихваћен код нас на факултету.

Промоција је сутра и ко буде присуствовао, моћиће да види ту књигу која је на неки начин свеобухватни уџбеник из свих најважнијих области анимације – каже Ћирић.

Поред ових активности, врањски шафовци ће за све госте организовати обилазак знаменитости нашег града, а пројекција урађених филмова и свечано затварање „Златног пужа“ су заказани за суботу, 11. августа.

Please follow and like us:
Култура