Апел грађанима да се придржавају прописаних мера заштите од пожара

Плакат

Због великог броја евидентираних пожара на територији Пчињског округа из Канцеларија за ванредне ситуације Градске управе упозоравају да се грађани придржавају прописаних мера заштите од пожара, а  посебно пољопривредни произвођачи. 

Апелеју се да у периоду жетвених радова на пале стрништа, а да лако запаљиве течности, горива и друге материје правилно ускладиште, како би био обезбеђен одређени ниво пожарне сигурносте и како би се избегле евентуалне последице. Такође, упозоравају се излетници да не ложе ватру на отвореном простору поред шума и места обраслих травом и ниским растињем.

Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено је Законом о заштити од пожара (члан 50). Такође, забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима. Лице које је изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом.

Новчаном казном у износу од 10.000 динара казниће се за прекршај физичко лице а правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара. Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди, у периоду од три године. Из Канцеларије за ванредне ситуације апелују  на грађане да уколико уоче пожар одмах обавесте ватрогасну јединицу на број 193 и пруже јасне информације о својој локацији, као и о тачној локацији пожара.

Please follow and like us:
Друштво