Фолклористи пред врањском публиком

Дечји ансамбл „Севдах“

У организацији Културно – образовног центра, а под покровитељством града Врања, манифестација Врањско културно лето и ове године броји мноштво културно – уметничких догађаја. Један од оних који је привукао велику пажњу посетилаца је догађај који је организован током викенда, а то је Вече фолклора.

Топло летње вече, пригушена светла, звук старе градске мелодије и фолклорне игре старог Врања, само су део атмосфере која је забележена на Тргу Станише Стошића у суботу увече. Велики број Врањанаца, али и туриста био је на једном месту, да ужива у прелепим играма наших крајева, које чувају од заборава чланови фолклорнних удружења „Севдах“ и „Мерак“.

Вече фолклора почело је играма из Лесковца и Бујановца које су извели чланови фолклорног удружења „Севдах“ , док се дечји ансамбл „Севдаха“ представио сеоским играма старог Врања. Кореографијама „Побратими“ и „Сута“ представили су се чланови фолклорног ансамбла Удружења пензионера „Мерак“.

Фолклорни ансамбл „Севдах“ наредне године обележава 60 година непрекидног рада. У својој дугој и богатој историји наступали су широм бивше СФРЈ, СРЈ, СЦГ и готово свим земљама Европе. Само од 2005. године „Сведах’’ је остварио више од 720 наступа у Пчињском округу и преко 200 наступа у Републици Србији. Фолклорни ансамбл Удружења пензионера Врање „Мерак“ има традицију дугу 17 година, броји 24 члана и углавном га чине жене. Имали су преко стотину наступа од Каравукова на северу Војводине до Трговишта на крајњем југу Србије. Наступали су у Северној Македонији и Бугарсткој. Мерак и севдах Врањанцима је у крви, они који су током суботње вечери били случајни или наменски гости нашег града, имали су прилику да осете јужњачки дух.

Please follow and like us:
Друштво Култура