Проверите возило и документацију пре поласка на пут

Сезона годишњих одмора је увелико у току па је појачан интензитет саобраћаја на свим путним правцима у земљи. Управа Саобраћајне полиције и АМСС апелују на возаче да провере своје возило пре поласка на пут.

Само исправно возило је безбедно возило. Уколико возите полован аутомобил и планирате да пређете неколико стотина километара, неопходно је да проверите своје возило бар две недеље пре поласка на пут, како бисте имали времена да евентуалне кварове поправите и безбрижни кренете на пут.

Своја возила одвезите код овлашћеног сервисера или код свог мајстора и прегледајте своје возило пре поласка на пут. Пре свега, течност у брисачу, антифриз у мотору, уље у мотору, гуме, кочнице да не би дошло до неких проблема. Такође каишеве треба прегледати и кад вам мајстор потврди да можете да се крећете, тада наставити пут, поручује аутомеханичар Марјан Николић.

Наш саговорник подсећа да је неопходно проверити и своје клима уређаје без којих се не може на пут у овим летњим месецима.Такође, саветује свима да своје возило ипак одвезу код мајстора који ће проверити све неопходне параметре. Уколико дођете у ситуацију да морате да зауставите своје возило на аутопуту, неопходно је да осигурате себе и остале учеснике у саобраћају.

– Пре свега, стати десно, обавезно укључити сва четири мигавца, наравно, прслуци су обавезни, морате да их обучете. Изађите из возила и на неких 20 метара поставите троугао и зовите помоћ на путу или полицију. Пре свега важећа прва помоћ, троугао, прслук два или три комада и сајла за вучу, додаје Николић.  

Оно што вам је од документације потребно уколико путујете ка Северној Македонији је и зелени картон, који можете узети у филијалама осигурања и његова цена је 2.060 динара. С обзиром на то да се дешава да грађани крену на пут са нерегистрованим возилима, подсећамо све да провере документацију возила, али и своја лична документа која су вам потребна за прелазак границе.

Please follow and like us:
Друштво