Све спремно за почетак манифестације„Златни пуж“ 

Јасмина Стојановић, директорка ШАФ-а

Врање ће почетком августа бити у знаку анимације. Овогодишња 15. Интернационална дечја радионица анимираног филма под називом „Златни пуж“ биће одржана од 5. до 11. августа. Уведена је једна новина у односу на претходне године , а водитељи овогодишњих радионица долазе из иностранства.

Организациони одбор фестивала ,,Златни пуж 2024“, којим је председовао заменик градоначелника Милан Илић, усвојио је програм 15. Интернационалне дечје радионице анимираног филма “Златни пуж“. Главни програм овогодишње радионице је да три водитеља аниматора формирају групу од 8 до 10 деце која ће за време трајања радионице створити по један анимирани филм.

–  Три групе за анимирани филм биће формиране са три различита водитеља из света. Ове године водитељи група за анимирани филм долазе из Швајцарске, Египта и Белгије, а имаћемо и четврту групу која ће бити за документарни филм, а њу ће водити наш београђанин Иван Мандић и то је једна новина од ове године, односно, нешто што не практикујемо сваке године да имамо и ту четврту радионицу за документарни филм. Очекујемо и госте из других крајева Србије, из Чачка, Панчева, Приштине и Лепосавића и Сопота, поручује директорка ШАФ-а Јасмина Стојановић.

Циљ фестивала јесте да нове генерације науче да раде и да се ангажују, тако што ће им организатори указати поверење и прилику да буду део најважнијих сегмената манифестације. Из ШАФ-а поручују да се радују стварању филма о „Златном пужу“ јер ће њиме најбоље представити свој рад и дугогодишњи фестивал.

– Ми се надамо да ће тема бити ова наша радионица односно „Златни пуж“ и да ћемо ми након радионице имати један документарни филм који ће бити нешто што ћемо моћи да користимо да се представљамо када причамо о нашем Златном пужу у будућности, а и да се на крају саме радионице може видети документарни филм који је пратио ток радионице и да се види та атмосфера и како је све протекло, додаје Стојановић.

Организатор фестивала је Школа анимираног филма, уз подршку града Врања и Министарства културе Републике Србије.

Please follow and like us:
Друштво Култура