Вече фолклора у суботу на Тргу Станише Стошића

Град Врање и Културно-образовни центар Врање организују Вече фолклора у оквиру Врањског културног лета на коме ће наступити фолклорни ансамбл „Севдах“ и фолклорни ансамбл Удружења пензионера града Врања – „Мерак“.

Вече фолклора ће бити одржано у суботу, 27. јула 2024. год. са почетком у 20 часова на Тргу Станише Стошића. Врањанцима, али и посетиоцима нашег града биће приређено  вече за памћење уз старе врањске песме, игру и глуму.

-На сваке две недеље, тачније суботом у оквиру Врањског културног лета, Културно – образовни центар под покровитељством Града, организује концерте на Тргу Станише Стошића. До сада смо имали певаче, а сада мало и да заиграмо уз традиционалну игру. Ко би најбоље представио традицију и игру, до Севдаха који ускоро прославља 60 година постојања, а на наше велико задовољство, имаћемоприлику да гледамо и играче трећег добра који нам долазе из фолклорног ансамбла Удружења пензионера Врање, истакла је Ана Митић из Културно – образовног центра.

-Учествоваће деца из рекреативне групе и први ансамбл. Прве ансамбл ће овога пута бити мешовити уз припремни ансамбл, због сезоне годишњих одмора и недостатка присуства свих чланова. Ми свакако за наше суграђане, али и посетиоце нашег града припремамо пригодан програм уз игре старог Врања, сеоских игара и још нешто што остављамо као изненађење, речи су Тање Нухијевић  из „Севдаха“.

-Врањанац је мераклија и такав је и у игри, понашању, песми, а свака песма има своје значење. У суботу ћу испричати причу о Сути, како је она преварена и ту ће бити и глуме и игре. На крају, сви ми се у једном периоду живота удаљимо од своје породице, а онда тежимо да се вратимо, а онда прича и песма сама иде и објашњава, наглашава Мита Ристић из фолклорног ансабла Удружења пензионера Врање.

Фолклорни ансамбл Удружења пензионера Врање постоји 17 година, за то време су чланови овог анцамбла путовали, представљали игре наших крајева и своје искуство преносили на млађе генерације.

-Тренутно имамо 24 члана и желимо да нас буде и више, зато позивам све пензионере који имају афинитета према игри, да нам се придруже. У суботу учествујем као коловођа, добио сам ту улогу, а сама улога коловође каоисам назив, да предводи једно коло. Од коловође и првод до њега зависи како ће свиостали играти, казао је Светислав Спасић председник фолклорног анцамбла Удружења пензионера Врање.

Топла летња ноћ уз спој искуства и младости, за севдах и мерак и све љубитеље фолклора биће у знаку ношњи наших крајева, прелепих кика и црвеног кармина. Сву лепоту наших предака, традицију и игру, представиће у суботу на Тргу Станише Стошића, Куд „Севдах“ и фолклорни ансамб Удружења пензионера Врање.

Please follow and like us:
Друштво Култура