Простор непрестаног кретања и уметничког путовања

Небојша Николић Ниџа

У малој сали Галерије Народног музеја у Врању, отворена је изложба слика Небојше Николића Ниџе, уметника из Врања. Поставка садржи 13 уља на платну, насталих у последњих пет година и биће отворена у наредне две недеље.

Када се човек нађе међу сликама Небојше Николића, мора да се запита где су границе људске маште.

У дијалогу са природом, Небојша ствара утисак путовања и непрестаног кретања, сугеришући повратак идеји да је живот непрестано кретање и збир свега проживљеног који, као такав, гради микрокосмос самог уметника, написала је у каталогу за ову изложбу кустоскиња Галерије Народног музеја у Врању Мирјана Јовановић.

Она је, пред великим бројем посетилаца, отворила изложбу која је изазвала велику пажњу љубитеља уметности у Врању, као и великог броја Николићевих колега.

– Небојша је више пута награђиван на нашим групним изложбама, односно на Новогодишњем салону 1996, затим 2015. и 2017. године откупном наградом.

Једна од награда је и могућност да направи самосталну изложбу, што је он сада и учинио – рекла је Мирјана Јовановић на отварању изложбе.

Већи број дела у поставци носи назив „Простор“. што је само спона која их повезује, јер се ради о сликама које су настајале у дужем периоду и представљају делове фаза трагања за сопственим изразом.

– Ове слике су настајале последњих пет година и до сада нису излагане у Врању.

То су простори у којима је наратив негде јачи, а понегде не. Неко их доживљава као пејзаже, неко само као саме просторе, а понеко као атмосфере.

Ја простор доживљавам као простор платна, у коме направим још један простор у којем могу да уђем и играм се којекаквим елементима – каже аутор, Небојша Николић.

Ово је трећи пут да Небојша Николић представља своје стваралаштво у Галерији Народног музеја у Врању, а поред родног града у којем ради као професор на Педагошком факултету, излагао је и у Приштини, где је дипломирао и магистрирао, затим у Лесковцу, Крагујевцу, Београду, Аранђеловцу, Инђији, као и у Кувајту.

Изложбу ће врањска публика моћи да погледа у наредне две недеље.

Please follow and like us:
Култура