Сликарство, грнчарство, рецитаторска секција у Библиотеци у Трговишту

У Библиотеци „Антоније Поповић“ у Трговишту током летњег распуста, сваког дана одржавају се различите радионице за ученике са територије општине Трговиште, као и околних села. Том поводом смо посетили ову установу и чули које ће још активности бити реализоване за малишане током летњег распуста, а разговарали смо и са децом која су вредно цртала, рецитовала и стварала предмете од глине.

Како би летњи распуст за децу нижих разреда Основне школе у Трговишту био што занимљивији и креативнији, запослени у Библиотеци „Антоније Поповић“ осмислили су богат свакодневни програм разних радионица, које су изузетно посећене, а које деца обожававају.

– Одржавамо 4 радионице, а ради се о грнчарско – вајарској, ликовној под називом „веселе четкице“, декупаж технике и радионице под називом „рецитанка“. Све ове радионце се одржавају од уторка до петка током целог месеца од 12 сати. Велики број деце долази из самог Трговишта, али долазе и деца која су у нашим крајевима у госте, па проводе време у Библиотеци са нама, стакла је директорка Стаменковић.

Поред ликовне и декупаж радионице, деца посећују и рецитаторску секцију, оно по чему су пчињски крајеви познати јесте и грнчарство. Како овај стари занат не би заборавили млади нараштаји, запослени у Библиотеци у Трговишту организују и грнчарско – вајарску радионицу, која код деце развија машту и креативност.

-Радионица грнчарства је јако занимљива и није тешка.

На питање шта све уме да направи, одговара:

-Све што ми машта дозволи.

-Мени пуно значи ова радионица јер је јако занимљива и свиђа ми се.

-Данас цртам кактус у заласку сунца, иначе волим да посећујем све радионице.

-Волим све радионице, а посебно волим да цртам. Летњи распуст проводим тако што се овде дружим и учествујем у радионицама, речи су деце коју смо затекли на радионицама.

-Сваког петка и понедељка од 19 сати одржавају се и филмске пројекције, тако је протеклог понедељка емитован филм „Леси се враћа кући“ по истоименој лектири коју деца имају током летњег распуста да прочитају, додаје наша саговорница.

До почетка нове школске године има још доста дана, онда када се заврше радионице, деца на другом спрату Библиотеке долазе како би позајмили неку књигу или лектиру.

-Деца школског узраста од првог до четвртог разреда углавном читају лектире, што позајмљују на нашем Дечјем одељењу, док старији разреди почињу са читањем и белетристике, истакла је Драгана Стаменовић директорка Библиотеке у Трговишту.

Децу смо оставили да стварају и друже се, да развијају своју машту и креативност, за шта су иначе и задужене радионице које осим дружења пружају и едукативни сегмент и чување од заборава старих заната са подручја Пчиње.

Please follow and like us:
Друштво Образовање